Poleganje mladih sadnica – Bolest koju MOŽETE SPREČITI!

Poleganje mladih sadnica – Bolest koju MOŽETE SPREČITI!

Poleganje je termin koji označava iznenadno savijanje prema zemlji i uvenuće mlade sadnice. Ovo oboljenje može biti uzrokovano različitim vrstama gljivica, uključujući i bolesti truljenja korena biljaka, kao i više vrsta buđi. Saznajte šta treba da uradite da bi sprečili ovu pojavu.

Poleganje mladih sadnica: Bolest koju možete sprečiti - © Pixabay

Simptomi

Kada sadnica izgleda zdravo, a sledećeg dana uvene, razlog je najverovatnije u takozvanom poleganju. Poleganje može zahvatiti stabljiku sadnice, kako iznad, tako i ispod zemlje. Neke sadnice deluju kao da su krenule da se razvijaju i onda najednom njihov razvoj kreće da opada.

Takođe, uprkos tome što je sadnica pustila kotiledone njena stabljika može potpuno poleći usled izmučenosti ovom bolešću. Simptomi mogu biti postepeno gubljenje boje biljke ili se oboljenje može desiti sasvim neočekivano, bez ikakvih nagoveštaja. Najčešće se manifestuje tako što se sadnica iskrivi odmah po nicanju iz zemlje. 

Sadnica koja je redovno zalivana nije imuna na uvenuće usled truljenja korena. Čak i slabo klijanje i nicanje svoje uzroke može imati u korpusu infekcija koje uzrokuje i samo poleganje.

Na ovo obratiti pažnju prilikom izbora semena

Kako reagovati na ovu pojavu

Kada zahvati sadnicu, ne postoji lek protiv poleganja. Krhka sadnica prebrzo uvene tako da, i ako biste imali načina da joj pomognete, ne biste imali vremena za to. Iz tog razloga je naročito važno primeniti mere prevencije i pokušati izbeći ovu pojavu.

Poleganje se kao bolest brzo širi. Ukoliko uočite neke od znakova ovog oboljenja odstranite zaražene biljke momentalno, a ostale biljke tretirajte samostalno pripremljenim fungicidom.

Poleganje mladih sadnica: Bolest koju možete sprečiti - © Pixabay


Saveti za prevenciju

  • Koristite sterilan sustrat pre nego zemlju iz bašte jer gljivice rado nastanjuju zemljište.
  • Upotrebljavajte čiste saksije.
  • Sadite biljke na propisanoj dubini da ne bi morale predugo da klijaju.
  • Ne sadite bijlke pregusto već ostavite dovoljno prostora između njih kako bi vazduh mogao nesmetano da kruži.
  • Zalivajte sadnice odozdo tako što ćete postaviti kontejner u posudu sa vodom i time učiniti da sadnice ostanu suve i manje podložne oboljenjima.
  • Dodajte na vrh supstrata u saksiji tanak sloj peska i kamenčića radi bolje drenaže.
  • Nemojte preterivati u zalivanju i izbegavajte da biljke ostavljate natopljene vodom.
  • Pospešite provetravanje uz pomoć fena koji ćete uključivati povremeno i time sprečiti stvaranje preterane vlage oko biljaka.
  • Obezbedite biljkama dovoljno svetlosti i toplote kako bi mogle nicati i rasti što brže jer poleganje zahvata samo mlade sadnice, te ako im pomognete da što brže preguraju ovu fazu biće bezbedne za dalji rast.

VIDEO VODIČ: Kako da napravite klijarnik za povrće i cveće

Saveti za zaštitu 

Sterilišite zemlju tako što ćete je zagrejati. Neka iskustva govore da je bolje to činiti u mikrotalasnoj peći nego u rerni jer se tako izbegava oslobađanje neprijatnog mirisa. Potrebno je držati zemlju poklopljenu desetak minuta na najvišoj temperaturi u pećnici sve dok se ne pojavi kondenzacija na poklopcu, a potom izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Poleganje mladih sadnica: Bolest koju možete sprečiti - © Pixabay


Pripremite sopstveni fungicid tako što ćete skuvati čaj od kamilice ili cimeta i njime zalivati ili orošavati biljke. Druga opcija je priprema rastvora tropostotnog hidrogena i vode kojim se biljke potom prskaju. Takođe, kao fungicid može poslužiti i sam cimet koji se pospe po površinu supstrata u saksiji.

Saveti za proizvodnju kvalitetnog rasada


Kupovni fungicid je svakako poslednje sredstvo odbrane ali njegovo korišćenje često može biti zakasnelo, te stoga primenite sve mere opreza kako biste sačuvali vaše sadnice tokom rasta.

Izvor: TheSpruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica