PAPRIKA VRTKA – može da raste samo na jednom mestu u Srbiji

PAPRIKA VRTKA – može da raste samo na jednom mestu u Srbiji

Na šta prvo vi prvo posmilite kada čujete Bela Palanka? Mi na punjenu VRTKU. Ova stara sorta paprike – vrtka gaji se još jedino u ovom kraju. Poslednjih godina je njena proizvodnja obnovljena, a pokrenut je i postupak za zaštitu geografskog porekla.

„Paprika vrtka je posebna vrsta autohtone paprike koja uspeva samo u Beloj Palanci zbog posebnih agro-ekoloških uslova koje ima u ovom mestu”, kaže Jelena Mitić, iz turističke organizacije Bela Palanka.

Kako Jelena kaže, reč je o posebnoj vrsti paprike koja se pri sušenju uvija, pa otud i njen naziv “vrtka”. Ona se koristi u svežem ali i sušenom obliku, kao začinska paprika. Postojali su pokušaji sadnje na drugim mestima ali paprika vrtka jednostavno nije htela da uspe.

PAPRIKA VRTKA - može da raste samo na jednom mestu u Srbiji - © Agromedia

„Za ovu papriku je karakteristično da u krugu od 150 metara oko nje ne bude sađena ni jedna druga vrsta paprike da bi ona mogla da se uzgaja“, ističe Jelena.

Belopalančani kažu da onaj ko jednom proba vrtku, više ne želi da jede druge paprike. Oni dodaju da je vrtka najbolja sorta paprika za nizanje, za pripremu ajvara, ali i za pripremu salate.

„Ona se koristi za pravljenje salatа i pretopnica sa prazilukom, sirćetom i pasuljem, a najviše se koristi u suvom obliku”, navodi Jelena.

PAPRIKA VRTKA - može da raste samo na jednom mestu u Srbiji - © Agromedia

Pored toga, vrtka može da se puni sa pirinčem i mesom, sa pasuljem, orasima ili krompirom za posnu trpezu.


A, ako ste si vi kojim slučajem uputili na neku proslavu u Belu Palanku spremite se za bogatu trpezu koja neće proći bez paprike vrtke.

Bez ove paprika ne može da se zamisli ni jedna slava, kao ni jedna proslava, a ni trpeza ”, potvrđuje nam naša sagovornica.

Sagovornica: Jelena Mitić, TO Bela Palanka


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica