Paprika ajvaruša u srpskoj prestonici paprike preko 100 dinara, tegla domaćeg ajvara 750

Paprika ajvaruša u srpskoj prestonici paprike preko 100 dinara, tegla domaćeg ajvara 750

Do pre par meseci uzgajivači paradajza i drugog ranog povrća u plastenicima i na otvorenom u leskovačkoj kotlini imali su problem sa viškom plodova. Strasti su se toliko „zakuvale“ da su oni pred upravom Gradske pijace penzionerima i drugim mušterijama sa „plitkim džepom“ u znak protesta tada podelili veču količinu paradajza. Oni danas zadovoljno trljaju ruke jer je cena paradajza od ondašnjih 20 dinara po kilogramu na pijaci danas dostigla 200 dinara, a kvalitet ponuđene robe je znatno slabiji…

Povrće poskupelo zbog grejanja plastenika

Predsednik Udruženja uzgajivača paradajza i drugog ranog povrća za leskovački kraj Aleksandar Kocić, iz lebanskog sela Svirce, ovu vrtoglavu promenu cena pred lokalnim medijima pravda povećanjem troškova održavanja plastenika.

„Ja danas u svojim plastenicima imam zasađeno oko 25 hiljada strukova paprike šilje i babure, uglavnom za turšiju. Mesečni troškovi održavanja tih plastenika kroz utrošak energije i radne snage košta me oko 18 hiljada dinara. Danas je jutarnja temperatura  bila oko 5 stepeni Celzijusovih što je zahtevalo dodatno grejanje plastenika“ , istakao je za medije Aleksandar Kocić.

Kupci čekaju prodavce paprike na ulazu u pijacu

Kilogram paprike na leskovačkoj glavnoj zelenoj pijaci već nekoliko dana prelazi 100 dinara. Paprike ajvaruše na tezgama ima u malim količinama, zainteresovani kupci prodavce ajvaruše čekaju na ulazu u pijacu i kupuju je na džakove.

Na leskovačkim pijacama ponuđene su i tegle sa gotovim pripremljenim ajvarom a za one koji ne mogu sami da ga pripreme, cene domaćeg ajvara se kreću oko 750 dinara po tegli.

Pripema ajvara zajedničkim, komšijskim snagama

Međutim gotovo na svakom ćošku kod leskovačkih dvorišta vredne domaćice poređale su male furunice i zajedno komšijski peku i ljušte papriku za ajvar, a prijatno opojni miris širi se južnim delom ovoga grada u kojem su domaćinstva uglavnom doseljena iz leskovačkog Pomoravlja, gde je priprema zimnice a posebno ajvara velika tradicija koja se poštuje i prenosi sa kolena na koleno.

Udruživanjem uzgajivača paprike u zadruge značajno bi doprinelo stabilizaciji cena i tržišta kod nas. Posebno želim da pohvalim udruživanje uzgajivača autohtone „Lokošničke paprike – Kozji rog“ u istoimenu zadrugu, i kako saznajemo postoji veliko interesovanje domaćih i ino kupaca za „Lokošničku začinsku papriku“, rekao nam je ovim povodom Vladimir Bojović, sekretar Regionalnog zadružnog saveza za Jablanički i Pčinjski upravni okrug.

Tokom poslednjeg vikenda primetili smo veliki broj vozila sa tablicama iz više gradova Srbije koji u srpsku „prestonicu paprike“ stižu uvereni da zimnicu mogu da pripreme znatno jeftinije nego kupovinom robe na njihovim pijacama…

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti