Paprika VRTKA se gaji samo na jugu, a BRESTOVČANKA na severu zemlje! Evo koje su njene osobine!

Paprika VRTKA se gaji samo na jugu, a BRESTOVČANKA na severu zemlje! Evo koje su njene osobine!

Svako mesto u Srbiji ima neku svoju specifičnost po kojoj je poznato, ali i svoju sortu paprike, koja u većini slučajeva nosi ime po tom gradu ili kraju. Tako u Leskovcu imaju džinku. Nišlije imaju šipku, Belopalančani vrtku, a stanovnici Banatskog Brestovca – brestovčanku.

Miloš Stojadinović iz ovog dela Srbije gaji ovu sortu paprika već dugo i sa nama je podelio koje su glavne karakteristike sorte paprike brestovčanka.

„To je naša domaća sorta. Mi sami ostavljamo seme od nje, iz najlepših plodova. Ove godine smo prezadovoljni sa rodom. Pri kraju smo prvog branja, a uskoro ćemo početi drugo branje“, kaže Miloš.

Pitali smo našeg sagovornika kako je brestovčanka nastala.

„Ona je nastala tako što su stariji ljudi, moj deda i ostali, ostavljali seme i pravili sve bolje i bolje paprike da bi došli do ovog vrhunskog kvaliteta paprike, koju trenutno imamo“, objasnio nam je Miloš.

Paprika VRTKA se gaji samo na jugu, a BRESTOVČANKA na severu zemlje! Evo koje su njene osobine! - ©Agromedia

Brestovčanka je iz roda šilje, a kako Miloš kaže, izuzetno je otporna na bolesti i izdržljiva na temperature. Plod je izuzetno kvalitetan, ima lepu boju, pravilnog je oblika i što je najvažnije – mesnat.

Što se tiče rodnosti, ni tu ne zaostaje. Milošev plastenik je 25 x 5 metara i oni su prosečno iz jednog plastenika brali 35 kutija, čija je nosivost po 15 kg. Sa ovakvim prinosom brestovčanka opravda sva ulaganja, a može i dobro da se zaradi, jer je kupci rado kupuju.


„Ne možemo da naberemo koliko imamo porudžbina“, sa osmehom i ponosom otkriva nam Miloš.

Paprika brestovčanka se gaji isključivo u Banatskom Brestovcu i samo tu možete da je nađete, jer meštani seme čuvaju kao blago i kako Miloš kaže, ne daju da seme izađe iz sela.

A što se tiče pripreme, sa njom možete da pravite bilo šta. Miloš posebno ističe da je brestovčanka odlična za prženje, a mnogi je koriste i za seckanje, te za pravljenje pinđura.


Sagovornik:
Miloš Stojadinović, Banatski Brestovac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica