Pak čoi – egzotična salata koju možete gajiti u svom vrtu

Pak čoi – egzotična salata koju možete gajiti u svom vrtu

Pak čoi je biljka koja pripada lisnatom povrću i koje može biti širine i do pola metra. Blagog je ukusa, nije zahtevna biljka, a može se gajiti tokom cele godine.

Pak čoi – egzotična salata koju možete gajiti u svom vrtu - © Pixabay

Pak čoi ili kineska salata pripada lisnatom povrću. Može se gajiti kao presadnica ili osnovna kultura. Dosta je robusna biljka i veća nego salata. Može biti širine čak i do pola metra. Izuzetno je otporna i ne napada je gotovo ništa od insekata.

Uzgoj egzotičnog voća: Guava

Pak čoi možete gajiti tokom cele godine. Karakterišu ga jake, bele drške i široki, čvrsti tamno zeleni listovi. Odličan je izvor vitamina C i A, mangana, kao i cinka.

Seme pak čoia je veličine semena spanaća. Ako želite da ga jedete zimi, seje se u avgustu, a rasađuje polovinom septembra, kada se inače seje ili rasađuje većina lisnatih salata.

Šta je „paradajz za slatko” i kako se gaji

Ukoliko ne želite da ga sejete direktno u zemlju već da pravite rasad, neophodno je da nabavite manje saksije ili vrećice za rasad i da posejete 4-5 semenki po saksijici. Obavezno ih nakon sadnje zalijte.

Kada se razviju prva dva lista i dostignu veličinu od 4-5 cm vreme je da ih stavite na stalno mesto.


Pak čoi – egzotična salata koju možete gajiti u svom vrtu- © Pixabay

S obzirom da mogu da budu široki do pola metra, toliki je i razmak između biljaka. Pak čoi traži dobro humusno zemljište i dosta zalivanja. U toku zime možete dodati azotno đubrivo da biste mu pomogli da se pravilno razvija.

Kako se gaji: Setva lovora u saksiji


Pak čoi nije zahtevna biljka, a možete da je gajite kako na otvorenom, u bilo kom delu bašte, tako i u zatvorenom prostoru.

Kao mladu biljku, pak čoi možete jesti u salati u sirovom stanju. Možete ga i kuvati, a sa biberom i semenkama susama napravićete izvrstan prilog uz jelo.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica