Ovo su najpopularniji hibridi paradajza u leskovačkom selu Vinarce

Ovo su najpopularniji hibridi paradajza u leskovačkom selu Vinarce

U mestu Vinarce, u predgrađu Leskovca, najveći deo stanovništva bavi se proizvodnjom povrća, naročito paradajza. Generacije Vinarčana su kroz istoriju živele od ove kulture, pa zato njihovi naslednici danas imaju bogato iskustvo kada je reč o odabiru semena, agrotehničkim merama i ostvarivanju dobrog roda. To su samo neki od razloga što kompanija „Agroarm“ svoje tradicionalne Dane paradajza organizuje upravo u ovom mestu.

 

Zdravko Antić, iz kompanije „Agroarm“, rekao nam je zašto se i sa kojim ciljem Dani paradajza ove kompanije održavaju u selu Vinarce.

Evo kako je bilo na Danima tikvica u Sovljaku

Jedan od razloga što smo se danas ovde okupili je žetva, ali ne u pravom smislu te reči, već finansijska. Proizvođači paradajza ovih dana imaju sreću da je cena paradajza dobra i da odlično mogu da prodaju proizvode koje su proizveli. Zato danas o tome želimo da pričamo, ali i da pogledamo nove hibride. Fenomen ovakve žetve se retko dešava, svake treće, pete ili sedme godine, ne postoji pravilo“, navodi Antić.

Paradajz u plasteniku - ©Agromedia 

Kada je prodaja i tražnja paradajza dobra, kao što je u poslednjih mesec dana, svi se pitaju zašto nisu imali još više paradajza, barem još neko kilo po struku. Zato mi danas želimo da pričamo o tom kilgoramu više koje može da se proda po dobroj ceni“, dodaje on.

Održan Dan polja kompanije „Agroarm“ u selu Vinarce!

Hibridi paradajza koji rađaju kilogram ili dva po biljci više u ponudi Agroarma su brojni. Da je tako, potvrdili su nam i domaćini ovogodišnjih Dana paradajza, predstavnici zemljoradničke zadruge pod imenom „Zelena zvezda“.


Paradajz u plasteniku - ©Agromedia 

Ovo je već peta godina tradicionalih Dana paradajza u saradnji sa našim prijateljima i saradnicima iz kompanije Agroarm. Ovde je više od 90% hibrida paradajza koje distribuira ta kompanija. Dominantni među njima su Matijas, Sedmica, Melodija, Korvinus i drugi. Kada je reč o krastavcu, najzastupljeniji je Solacio“, rekao je Nenad Antanasović, iz ZZ „Zelena zvezda“.

Kod nas se inače postavljaju ogledi i biraju nove sorte i hibridi. U saradnji sa predstavnicima Agroarma određujemo šta nama najviše odgovara na terenu i na taj način im pomažemo da komercijalizuju neke ogledne hibride. Kada je reč o kompaniji Agroarm, još mogu da kažem da nju karakterišu i dobri hibridi i dobri ljudi. Jednostavno smo se našli“, dodaje zadrugar.  


Stručnjaci iz kompanije „Agroarm“ hibride povrća, ali i metode njihove zaštite usavršavali su i poboljšavali prateći potrebe, instrukcije i želje povrtara.


S obzirom na to da su se u ranostanost, krupnoću, boju, postojanost, rezistenciju i rodnost ovih hibrida već dobro uverili, povrtari iz ove zadruge ne sumnjaju ni u preparate za zaštitu paradajza koje Agroarm ima u svojoj ponudi.

Miloš Čeković, iz kompanije „Agroarm“ objašnjava: „Kao i svake godine, mi ovde nudimo jednu kompletnu tehnologiju. Imamo preparate koji mogu da se koriste od gajenja rasada, tokom cele vegetacije, sve do kraja sezone. Prvi preparat koji se koristi za zaštitu paradajza od poleganja i plamenjače jeste Rival. Osim toga, preparat koji smo videli kao odlično rešenje u proizvodnji paradajza jeste Tebuša“.

Paradajz u plasteniku - ©Agromedia 

Njegova aktivna materija je tebukonazol i preporučujemo ga za suzbijanje zemljišnih patogena u dozi od 30 mililitara po aru. Postoji još jedan odličan preparat koji služi za suzbijanje plamenjače i crne pegavosti, odnosno alternarije, a to je Exakta. Reč je o odličnom preparatu sa izuzetno kratkom karencom“, dodaje Miloš.

Bez obzira na to što je na ovoj manifestaciji sve bilo u znaku paradajza, mnogi povrtari iz ovoga kraja interesovali su se i za kratavce koje Agroarm ima u svojoj ponudi. Najpopularniji su ove godine bili Llanoverde, Solatio, Tornac i drugi.

Krastavac u plasteniku - ©Agromedia 

Godinama unazad, stručnjaci iz kompanije „Agroarm“ ove hibride povrća, ali i metode njihove zaštite usavršavali su i poboljšavali prateći potrebe, instrukcije i želje povrtara. Zato su danas retki proizvođači iz Leskovca koji sa semenom i preparatima iz ove kompanije nemaju veoma pozitivna iskustva. Da li su ona ista i na imanjima povrtara iz Počekovine kod Trstenika, videćete već u našoj sledećoj emisiji.

Sagovornici:
Zdravko Antić, iz kompanije „Agroarm“
Nenad Antanasović, ZZ „Zelena zvezda“
Miloš Čeković, „Agroarm“
Slavoljub Stamenković, povrtar iz Donje Stopanje
Marijan Mihajlović, povrtar iz Navalina  
Mića Marijanović, povrtar iz Turekovca
Dragan Marinković, povrtar iz Navalina

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica