Ove zime turšija skuplja i 40 odsto

Ove zime turšija skuplja i 40 odsto

SOMBOR: Usled vremenskih neprilika ovogodišnji rod totalno je podbacio, zbog toga će cena prvoklasne paprike biti veća i do 40 odsto. 

Paprike © Agromedia 

Umesto preko 10 tona “ajvaruše“, koliko je iznosio prinos prošle godine, Goran Milosavljević, jedini uzgajivač paprike iz Kljajićeva kod Sombora, ističe da je ove sezone sa parcela skinuo jedva četiri tone paprike, jer su vremenske prilike uslovile da rod bude prepolovljen. Kada se podvuče finansijska crta, ovogodišnja računica ravna je nuli, bar kada je u pitanju ova povrtarska kultura.

„Što se tiče toploljubivih biljaka poput paprike, patlidžana, lubenice ili krastavaca, letnje vreme se jako loše odrazilo na sam rod, jer ove biljke vole toplo vreme, pa kiša nije pogodovala, jer mi imamo sisteme za navodnjavanje, kojim doziramo koliko im vlage treba. Za dobar prinos falilo nam je stabilno vreme i dobra temperatura. Papriku je uhvatila bakterioza, bez obzira na tretiranja, otpali su joj listovi sa stabljike sve do korena, a pojavile su se i kraste na samom plodu“, kaže Goran Milosavljević.

Ove godine je većina povrća bila u ranijem zrenju, što se i odrazilo na određeni sortiment kupusa, koji je umesto za 90 već sazreo sa 60 dana.

Kupus sam rasadio oko 20. juna, u vreme kada su kiše najintenzivnije padale, pa su upravo te padavine veoma povoljno uticale na razvoj i primanje semena, na glavicu, što sa druge strane nije slučaj sa paprikom“, objasnio je Milosavljević.

Povrtar iz Kljajićeva kaže da za svoju robu uvek ima kupca, na pijacama u okrugu prodaje vlastite sortimente različitog povrća koje uzgaja na svom imanju. Dodaje kako je i sezona zimnice ranije počela, te da će mali prinos sigurno biti razlog zašto će na ovdašnjim tezgama prvoklasna povrtarska roba biti skuplja za 40 odsto nego lani.

Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica