Opština za primer: Ruma otkupljuje domaće povrće za sindikalnu prodaju ili humanitarnu pomoć

Opština za primer: Ruma otkupljuje domaće povrće za sindikalnu prodaju ili humanitarnu pomoć

Opština za primer: Ruma otkupljuje domaće povrće za sindikalnu prodaju ili humanitarnu pomoć - © Pixabay

Opština Ruma donela je odluku da izdvoji iz budžeta tri miliona dinara za otkup povća koje ovih dana stiže iz plastenika. Povrće će biti ponuđeno sindikatima ili će biti podeljeno kao humanitarna pomoć. Otkup povrća je već počeo.

Povrtari sa područja rumske opštine koji imaju prijavljenu tu vrstu proizvodnje mogu da računaju na pomoć lokalne samouprave, koja je odvojila ne tako mali iznos kako bi otkupila od njih višak povrća.

Cilj je da pomognemo povrtare u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji. Ono što je sada aktuelno salata, mladi luk, tikvice, spanać. Svaki poljoprivrednik koji ima problema sa prodajom robe, nek se obrati našoj Komisiji, opština će otkupiti tu robu, i to u vrednosti 200.000 dinara po svakoj kulturi od svakog domaćinstva, tako da niko neće svoj trud i novac baciti uzalud”, ističe Mančić i dodaje da će robu usmeriti sindikatima javnih preduzeća, koji mogu povrće da dobiju po sindikalnim cenama.

„Ako hoće, ako ne – mi smo spremni da tu robu delimo, kao što delimo humanitarne pakete, kao svežu robu, svakodnevno, ako te proizvode budemo kupovali“, kаže Mančić.

Opština za primer: Ruma otkupljuje domaće povrće za sindikalnu prodaju ili humanitarnu pomoć - © Pixabay

Sanda Klještanović iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi podseća da je većina povrtara u proteklom periodu kontrolisala svoje proizvode i dobila sertifikate i oznaku „Rumski ceger” tako da se kvalitet proizvoda ne dovodi u pitanje.

„Pošto je u pitanju plastenička i proizvodnja u staklenicima, proizvođači su trebali da vode računa o tretmanima zaštite, kada je bio poslednji i da li je izašla karenca da bi imali kvalitetan i zdravstveno bezbedan proizvod. Svi proizvođači koji su bili u sistemu praćenja od nas su dobili sertifikat da su njihovi proizvodi zdravstveno bezbedni i time stekli pravo da na svoje proizvode stavljaju etiketu “Rumski ceger”, što znači da su prepoznati na tržištu”, kaže Klještanovićeva.

U Rumi je oformljena i tročlana komisija koja će voditi računa da kompletan posao bude završen.

Izvor: Ekapija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica