Tikvice su ukusno i hranljivo povrće koje se lako uklapa u razna jela – a dobre su i same za sebe. Ako nemate baštu, ne brinite – tikvice u saksiji su idealno rešenje za gajenje na terasi, balkonu ili dvorištu. Potrebna vam je saksija od 19 litara, sunčano mesto i malo svakodnevne pažnje – i ubrzo ćete brati sopstvene plodove, direktno iz saksije!
Tikvice u saksiji I DEO: Setva
-
Sadite tikvice od kraja aprila do sredine juna. Idealna temperatura za sadnju je između 16 i 21 °C.
Možda vas zanima
-
Izaberite saksiju sa rupama za drenažu, zapremine najmanje 19 litara. Tikvice imaju dubok koren, pa im je potrebno dovoljno prostora. Saksiju možete držati na terasi, dvorištu ili balkonu – važno je samo da ima dovoljno mesta.
-
Napunjenu saksiju ostavite s 2–3 cm praznog prostora do vrha. Koristite kvalitetan supstrat sa tresetom, perlitiom i kompostom. Lagano pritisnite zemlju da bude čvrsta, ali ne previše zbita.
-
Prstom napravite rupu dubine oko 1,3 cm u sredini saksije. Rupa treba biti dovoljno široka da stanu dva semena.
-
Ubacite 2 semena i pokrijte ih zemljom. Nemojte pritiskati zemlju iznad njih. Sadnjom dva semena povećavate šansu da barem jedna biljka uspe.
-
Postavite štap ili žičanu mrežu ako sadite penjačku sortu. Na primer, sorta „Black Forest“ raste uvis i treba oslonac. Ako je vaša sorta penjačka, stavite drveni štap (visine oko 1,2 m) ili kavez za paradajz odmah pored biljke.
-
Saksiju stavite na mesto sa najmanje 8 sati direktnog sunca dnevno. Tikvicama prija toplota i sunčeva svetlost. Južne strane balkona i terasa su idealne.
Nega tikvica u bašti: Vodite računa o ovim stvarima
II DEO: Nega biljke
-
Zalivajte svakog dana. Zemlja mora biti stalno vlažna, ali ne preplavljena. Zalivajte tikvice u podnožju, izbegavajući listove, jer vlaga na lišću može izazvati bolesti i plesni. U sušnim i toplim danima, možda će biti potrebno zalivanje dva puta dnevno.
-
Đubrite biljku jednom mesečno. Koristite uravnoteženo đubrivo 10-10-10 (azot-fosfor-kalijum). Nanesite tanki sloj na površinu zemlje i lagano rasporedite, pazeći da ne prekrivate izdanke.
6 trikova za uspešan uzgoj paradajza na MALOM prostoru!
-
Prskajte listove pepermint sprejom da odbijete štetočine. Uobičajeni štetni insekti su vaši, grinje i bube koje buše stabljiku. Pomešajte 3,8 l vode, 1 kašičicu pepermint ulja i kap deterdženta za sudove. Prskajte uveče kada je hladnije – tada isparenje bude sporije i efekat duži.
-
Kada biljke porastu do 20 cm visine, odstranite slabiju sadnicu. Saksija može da podrži samo jednu tikvicu. Koristite makaze, nikada ne kidajte biljke rukom da ne oštetite koren.
III DEO: Berba tikvica
-
Berite tikvice kada narastu oko 15 cm. To se obično dešava 45–60 dana nakon sadnje. Biljka će nastaviti da rađa dok je toplo vreme. Ako plod predugo ostane na stabljici, može početi da truli.
-
Odsecite tikvicu makazama pri samom dnu. Nemojte je uvrtati ni povlačiti – tako možete oštetiti biljku. Pridržite plod dok ga sečete. Poželjno je nositi baštenske rukavice jer stabljike mogu biti bodljikave.
-
Čuvajte tikvice u frižideru do dve nedelje. Stavite ih u pregradu za povrće i ne umotavajte. Ako želite dodatnu zaštitu, stavite ih u papirnu kesu sa otvorenim vrhom – to omogućava strujanje vazduha i produžava svežinu.
Izvor: WikiHow
Komentari