Nega tikvica u bašti: Vodite računa o ovim stvarima

Nega tikvica u bašti: Vodite računa o ovim stvarima

Tikvica potiče iz porodice krastavaca, i idealna je za konzumiranje tokom leta. Biljke proizvode velike, žute cvetove koje liče na trube na koje često svraćaju insekti, a plodovi rastu na čupavim stabljikama koje mogu dostići i do 2 metra dužine. Tikvice su toliko plodne da ukoliko ih pravlno negujete sa samo dve biljke možete zadovoljiti potrebe jedne četvoročlane porodice.

Gajenje tikvica u bašti - © Pixabay

Kada gajite tikvice u bašti često možete nailaziti na neke prepreke ili signale koje vam biljke daje ali vi ne možete da ih prepoznate. Kako biste odgajili ukusne i kvalitetne tikvice najvažnije da odaberete dobru lokaciju, zatim sledi nega zasada i uočavanje mogućih problema, a onda i berba.

Odabir lokacije

Za gajenje tikvica morate pronaći mesto na kome ima puno sunca. Takođe, zemlja mora biti plodna i vlažna ali sa sposobnošću da se brzo isušuje. Ako je zemlja previše peskovita ili previše suva, pre setve tikvica nanesite sloj komposta kako biste poboljšali stepen zadržavanja vlage.

Lišće tikvica se može oštetiti i kidati kada je izloženo jakim vetrovima, tako da je važno da im obezbedite lokaciju u kojoj će biti zaštićeni od istog. Lokalitet treba da ima obližnji izvor vode kako bi se olakšalo zalivanje biljke.

 

Gajenje tikvica - © Agromedia

Nega tikvica

Biljkama tikvica je potrebno redovno zalivanje kako bi zemljište bilo ravnomerno vlažno. Tikvice traže veliku količinu vode da ne bi uvenule. Čak i ako mislite da je zemlja već vlažna od kiše, potrebno ih je dodatno zalivati. Kako biste bili sigurni da je biljkama zaista potrebna voda, sačekajte da sunce zađe i onda ispratitie da li se lišće oživljava.

Ako primećujete da se listovi ne oporavljaju, potrebno je da vodu polako dodajete u zoni korena. Koristite slamu ili seno koje ćete postaviti oko biljaka kako biste sprečili isparavanje vode.

Prihranjujete biljke kada listovi postanu bledi. Za svaku biljku uz đubrivo sa niskim sadržajem azota dodajte i po jednu lopatu komposta. Sa druge strane đubriva sa visokim sadržajem azota smanjuju prinos. Takođe, redovna berba omogućava i proizvodnju novih plodova.


Gajenje tikvica - © Agromedia

Mogući problemi

Ukoliko primetite da se na krajevima cvetova ove biljke pojavila trulež znajte da će se ta trulež kasnije javiti i na samom plodu. Pojava ove bolesti je rezultat nedostatka kalcijuma koja se lako može rešiti dodavanjem još ovog elementa.  Neki baštovani preporučuju dodavanje smrvljenih školjki u zemljište koje su izuzetno bogate kalcijumom.

Bube koje napadaju ovu porodicu mogu pričiniti zaista velike štete. Možete sprečiti ove bube tako što ćete ukloniti korov u vrtu i oko njega. Možete kontrolisati invaziju ovih buba i odgovarajućim insekticidima. Pre toga pročitajte oznaku insekticida i pažljivo pratite uputstva za upotrebu, skladištenje i odlaganje. Biljke su podložne i gljivičnim oboljenjima, posebno ako su zasađene previše blizu ili ako ne dobijaju dovoljno sunca.


Gajenje tikvica - © Agromedia

Berba

Možete ubirati tikvice čim vidite da su zrele za konzumiranje. Mali plodovi koji su još uvek vezani za cvetove dobri su kada se jedu sveži. Plodovi koji su pak malo veći, odnosno oni koji su dugi od 15 do 20 cm su dobri za kuvanje.


Tikvice se kriju ispod lišća, pa pažljivo proveravajte biljke svakog ili svakog drugog dana u periodu davanja plodova. Odrežite plod od biljke oštrim nožem kako biste izbegli povredu loze. Tikvice se mogu čuvati do dve nedelje u frižideru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica