Za VIŠE KRUPNIH plodova paradajza – Talog od kafe + Ljuske od jaja

Za VIŠE KRUPNIH plodova paradajza – Talog od kafe + Ljuske od jaja

Da li ste nekada koristili ljuske od jaja ili talog od kafe u bašti? Ukoliko još uvek niste probali ove dve stvari sada je vreme, ako želite da vaše biljke paradajza i paprike daju više  ukusnih zdravih i sočnih plodova. Evo kako se ovo prirodno đubrivo koristi u bašti, ali i gde najčešće grešimo u proizvodnji paradajza i paprike što nas može koštati ukusnih plodova ovog leta.

paradajz rasečen na pola

Ljuske od jaja bogat izvor kalcijuma

Zdrobljene ljuske od jajeta daju zemljištu preko potreban kalcijum i druge neophodne minerale koji se razgrađuju u zemljištu. A kalcijum je neverovatno važan za zdravlje useva kao što su paradajz i paprika. Naročito kada je reč o truleži povrća.

Trulež je jedna od najčešćih bolesti baštenskih biljaka, a posebno paradajza. Nedostatak kalcijuma uzrokuje stvaranje crnih mrlja na krajevima mladog paradajza, paprike, pa čak i tikvice i krastavaca.

Te crne tačke na krajevima dovode do turljenja plodova i mogu uticati na potpun gubitak roda. A  uzrok tome je upravo nedostatak kalcijuma u ​​zemljištu. Zato dodavanjem nekoliko zdrobljenih ljuski jajeta oko svakog struka paradajza pomažete da se biljkama vrati potreban kalcijum.

Ljuske jaja imaju odličan efekat na kvalitet zemljišta i najbolje ih je kombinovati sa talogom od kafe ili sa drugim kompostiranim ostacima hrane. Ipak kako mnogi izveštaji i studije pokazuju: veliki komadi ljuski od jaja otkriveni su u arheološkim iskopinama, jer se sporo raspadaju u zemljištu, zato bi bilo najbolje da se ljuske od jaja fino ustine pre nego što se dodaju u kompost.

ljuske od jaja polomjene

Talog kafe sadrži azot

jaja kafa kora od banane za biljke

Talog kafe sadrži azot, kalijum, fosfor i druge vitalne minerale koji su potrebni biljkama. Sve je to od vitalnog značaja za uzgoj jakih, zdravih biljaka koje mogu dati veliki broj plodova. Kada se talog kafe doda u rupe za sadnju, on deluje kao savršeno prirodno đubrivo koje sporo oslobađa ove elemente koji su veoma korisni za biljke.


Talog kafe koji se dodaje kompostu i koristi u bašti kao organsko đubrivo daje podsticaj biljkama paradajza, privlači kišne gliste i može odvratiti puževe i insekte u bašti. Rasporedite tanji sloj sloj od 2-3 cm korišćenog taloga od kafe oko osnove vaših biljaka paradajzaa. Prema iskustvima, talog od kafe se lako sabija i sprečava dobru cirkulaciju vazduha kada se koristi u debljim slojevima, ali tanak sloj daje vašem paradajzu više azota koji može iskoristiti.

Talog od kafe + ljuske od jaja = sočni plodovi paradajza

Talog od kafe i ljuske od jaja mogu se odavati i zajedno kako đubrivo koje pomaže rast paradajza. Talog od kafe i zgnječene ljuske od jaja posipajte oko osnove ispod svake biljke.

Ne samo da ove dve stvari daju vredne hranljive materije u tlo dok se razlažu, već su i odličan način za prirodnu kontrolu populacije puževa. Kako se ispostavilo, oštre ivice zgnječenih školjki, pa čak i talog kafe, predstavljaju veliku prepreku za meku kožu puževa.


talog od kafe na kašici

Ljuske od jaja i talog od kafe odvraćaju puževe

Zdrobljene ljuske jaja imaju oštre ivice koje će sprečiti štetočine koje puze da pojedu vaše biljke. Oštre ivice će vam pomoći da oterate štetočine i zaštitite vaše biljke. Međutim, ako postoji ozbiljan problem sa puževima, možete pokušati i da umesto toga koristite dijatomejsku zemlju.


Kako čuvati talog kafe i ljuske od jaja?

Ako se pitate koji je najbolji način da sačuvate ljuske od jaja i talog od kafe tokom vremena, postoji nekoliko jednostavnih metoda da sprečite pojavu gljivica i neprijatnih mirisa. Možete ih jednostavno čuvati u kanti ili plastičnom balonu od vode na otvorenom. Stavite čvrst poklopac na balone i tako ćete sačuvati ove sastojke čak i tokom zime.

Zalivajte paradajz često i temeljno

Pored dobrog đubriva veoma je važno da biljke paradajza redovno zalivate i detaljno.

Duboko zalivanje pomaže vašim biljkama pomaže da razviju snažan korenov sistem. Takođe omogućava biljkama da pristupe hranljivim materijama koje se nalaze dublje u zemlji. Ako se gornji sloj zemlje osuši, korenje će imati pristup vodi.

Biljke paradajza ne vole kada su im listovi mokri. Nemoguće je zaustaviti kišu, ali možete zaustaviti zalivanje preko listova. Kada se listovi paradajza stalno kvaše, povećava se rizik od razvoja gljivica i drugih bolesti ili infekcija. Uvek zalivajte u podnožju vaših biljaka; nadzemno zalivanje je loše za vaše useve.

Skidajte zaperke i redovno ubirajte plodove

Zaperci na biljkama mogu da rastu bez prestanka, što može dovesti do toga da prevladaju i uzimaju hranu glavnoj biljci. Ukoliko se ne uklone, biljka dobija žbunast izgled sa velikim brojem sitnih plodova koji kasnije sazrevaju. Zaperke je najbolje uklanjati čim se uoče, odnosno dok su mali. Oni se lako kidaju, a možete ih ukloniti rukom, oštrim nožem ili makazama, samo pazite da ne oštetite stablo. To bi trebalo da radite na svakih 3 do 5 dana.

Takođe je važno da plodove ubirate na vreme kako koji plod paradajza sazri tako ga uberite. Tako ćete napraviti prostora za duge plodove da se oforme i postanu krupni i sočni.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica