Najbolji, najprinosniji i najranostasniji hibridi tikvice – Eskenderany i Scilly

Povrće koje na pijačnim tezgama važi za jednog od vesnika proleća su tikvice iz rane proizvodnje. Ipak, to nije jedina njihova osobina. Zbog svog prijatnog ukusa, povoljnih uticaja na ljudsko zdravlje i male kaloričnosti, tikvice su u ovo doba godine veoma tražene među kupcima. Zbog toga su one i sve popularnije među povrtarima širom Srbije, a naročito među onima u okolini Uba.

Da su tikvice jedna od najzastupljenijih kultura među posađenim povrćem u okolini Uba uverili smo se obilazeći imanja povrtara tog kraja početkom ove nedelje, a sve u organizaciji kompanije „Agroarm“. Nešto više o tome rekao nam je Zdravko Antić, predstavnik ove kompanije.

Bukurešt – hibrid kupusa za ponos!

Naša lepa zemlja poznata je po dobroj proizvodnji. Svaki kraj specifičan je po nečemu. Područje Uba pre svega poznato je po dobrim ljudima, odličnim domaćinima i vrsnim proizvođačima. Svaki hibrid koji se nađe u njihovom proizvodnom ciklusu ima veliku šansu da se pokaže u pravom svetlu“, ističe Zdravko Antić.
 

Tikvice u plasteniku - ©Agromedia 

Dva najpoznatija hibrida tikvice kompanije „Agroarm“ su Eskenderany i Scilly. Oni su svoje važne pozicije u ranoj povrtarskoj proizvodnji zauzeli pre svega zahvaljujući visokim prinosima, dobroj otpornosti i odličnom obliku. Da bismo se u ove reči hvale uverili, u prvom delu dana obišli smo najpre nekoliko povrtara u selima Zvizdar i Sovljak koji gaje hibrid Eskenderany.

Evo koji su se NOVI hibridi mogli videti na Danima krsturske paprike!

Zoran Pavlović, povrtar iz Zvizdara navodi: „Mnogo godina gajim taj hibrid i mogu da kažem da je broj 1 u odnosu na ostale. Rano stigne, otporan je na stresne uslove, prvenstveno na hladnoću, a i prinos je zadovoljavajuć.

Od tikvica sejemo samo hibrid Eskenderany. One najranije stižu i zato smo se za njih opredelili„, ističe Mila Rajičić, povrtarka iz Brezovice.

 

Tikvice u plasteniku - ©Agromedia 

Već desetak godina sejem taj hibrid. Nema rodnijeg od njega, niti ima konkurenta među ostalim hibridima“, objašnjava Zoran Ignjatović, još jedan povrtar iz Zvizdara.

Dragoljub Nešić, povrtar iz Sovljaka, ističe: „Eskenderany je na mom imanju najzastupljeniji, jer je najraniji hibrid tikvice, a najbolje i rodi.

Goran Daničić, povrtar iz Sovljaka, rekao nam je: „Eskenderany je najbolji hibrid po mom mišljenju jer najbrže stiže, a ima i veoma uniforman plod. Na kraju, od njega može mnogo i da se nabere količinski.
 

Tikvica je postala nacionalna hrana. Kilo tikvica i tri jajeta – i cela porodica jede.

Naš sledeći domaćin bio je Marko Ignjatović. On na svom imanju povrće gaji na skoro 2 hektara, a tikvice su mu jedna od primarnih kultura. Ovaj povrtar već 10 godina gaji oba Seminisova hibrida koje na našem tržištu zastupa kompanija „Agroarm“. Eskenderany koristi za ranu proizvodnju, a Scilly za kasniju, odnosno letnju i jesenju proizvodnju.

To su najbolji, najprinosniji, najranostasniji hibridi. S njima imamo sigurnu proizvodnju i dobit. Svaka biljka rodi po tri kilograma“, ističe Ignjatović.
 

Tikvice u plasteniku - ©Agromedia 

Još jedan veliki povrtar čije smo imanje posetili jeste Goran Mijatović iz Sovljaka. On takođe u gajenju tikvica ima veliko iskustvo.

Tikvica je postala nacionalna hrana. Kilo tikvica i tri jajeta – i cela porodica jede. To nije skupo, a i zdravo je. Ja za ranu proizvodnju koristim hibrid Eskenderany već godinama, a kasnije za jesen Scilly. Prvi je najrodniji od svih i brzo stiže. Drugi je postojan, ima jaku vrežu i veoma lep plod i može dugo da stoji“, rekao nam je Mijatović, povrtar iz Sovljaka.
 

Eskenderany i Scilly su svoje važne pozicije u ranoj povrtarskoj proizvodnji zauzeli pre svega zahvaljujući visokim prinosima, dobroj otpornosti i odličnom obliku.


Svi ovi povrtari sa kompanijom „Agroarm“ sarađuju već dugo
i to im, kažu, mnogo znači u njihovoj proizvodnji.

Prvo, dobra su im semena. Drugo, imaš sigurne ljude pored sebe. Na primer, kada smo imali poplave 2014. godine jedino su se predstavnici Agroarmaʹ javili da nam pomognu i to sa dobrim, kvalitetnim semenima. Na kraju, važna je i stručnost, jer danas sve ide napred, pa moramo i mi. Ako ne pratimo savremene trendove, nema nas nigde“, dodaje naš poslednji domaćin.

Sarađujem sa kompanijom ‘Agroarm’ već 6 godina i mogu da kažem da su izuzetno korektni, obilaze često proizvodnju i pomažu nam, dodaje Nešić.
 

Tikvice u plasteniku - ©Agromedia 

Oni su nam ponudili najkvalitetnija semena i zaštitu, a i tu su uvek uz nas, da nas obiđu, kažu nam šta bi trebalo da uradimo na njivama i slično“, dodaje Mila.

Većinu tikvica koje su naši domaćini proizveli ovih dana možete da pronađete na beogradskim pijacama. Zato, ukoliko slučajno prolazite pored tezge sa ovim povrćem, ne zaboravite da ga pazarite. Sigurni smo da znate barem jedan recept u kojem su tikvice glavni, ili makar nezamenljiv sastojak.

Sagovornici:
Zdravko Antić, „Agroarm“
Zoran Pavlović, povrtar iz Zvizdara
Zoran Ignjatović, povrtar iz Zvizdara
Dragoljub Nešić, povrtar iz Sovljaka
Mila Rajičić, povrtarka iz Brezovice
Goran Daničić, povrtar iz Sovljaka
Marko Ignjatović, povrtar iz Zvizdara
Goran Mijatović, povrtar iz Sovljaka

Komentari