Ljuta paprika džinka – cena ove godine bolja nego ikad

Ljuta paprika džinka – cena ove godine bolja nego ikad

Ljuta paprika džinka ili niška šipka veoma je poplarna među proizvođačima na jugu Srbije. I pored toga što  ljuto nekima ne odgovara ova paprika već godina dobro prolazi kod kupaca, a ove dostigla je i najveću cenu koju godinama nije imala. 

 Paprika džinka - © Zlatko Stojanović/Agromedia

Zlatko Stojanović, povrtar iz sela Stajkovce, nedaleko od Leskovca već duži niz godina uspešno uzgaja ovu papriku na organski način i kaže da je ove godine cena nikad bolja. Pored toga na kvantašu u Leskovcu već danima izaziva veliko interesovanje potrošača.

Jedan od razloga je što u Makedoniji i Albaniji odakle i dolazi najveća količina paprike u Srbiju berba već pri kraju. Pored toga, ovogodišnji rod paprike iz ovih zemalja je izuzetno lošeg kvaliteta, objašanjva naš povrtar. Zato je leskovačka džinka ove godine dostigla cenu od 8 dinara za komad prve klase, do 5 dinara za komad druge klase.

Paprika džinka - © Zlatko Stojanović/Agromedia 

Ipak, još jedna veoma značajna stvar koju ovaj povrtar ističe jeste pojeftinjenje proizvodnje. Naime, on u svojoj bašti papriku džinku isključivo tretira prirodnim preparatima što je značajna ušteda na hemijskim preparatima. Pored toga što je zdrava i na njoj nema ostatak pesticida, ova paprika je veoma ukusna i rodna sorta zbog čega je Zlatko iz godinu u godinu iznova sadi.

Krupna ljuta papričica poznata kao leskovačka džinka ili kao niška šipka. Biljka je bujna i visoka, plodovi dugi oko 20 cm, prosečne mase 40-50 grama. Reč je o ljutoj paprici u tipu šipke, namenjena za gajenje u plastenicima i na otvorenom. Biljka je visoka, veoma rodna tokom cele sezone i otporna na bolesti. Plod je težak oko 30 g, dugačak 18-20 cm, u prečniku 1- 1,5 cm, pravilan i čvrst, bledozelene boje koja prelazi u crvenu.

Foto: Zlatko Stojanović, povrtar iz Stajkovca


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica