Krompir KALIRAO zbog vrućine, a CENE prošlogodišnje

Krompir KALIRAO zbog vrućine, a CENE prošlogodišnje

Na području Jablaničkog upravnog okruga na njivama pod krompirom zasađeno je oko 1.400 hektara,od toga skoro 90 odsto u privatnom posedu u selima duž reka Južne Morave, Jablanice i Veternice. Ovih dana započela je kampanja vadjenja ranog krompira.

krompir u gajbici

Iz dana u dan ponuda ovogodišnjeg krompira na Kvantaškoj pijaci u Leskovcu se povećava ali kupaca slabo, uglavnom su pojedinačno kupci na veliko iz Beograda i Niša. Krompir se na „Kvanataškoj pijaci“ u Leskovcu od sredine jula meseca ove godine prodaje po ceni od 55 do 60 dinara po kilogramu.

Na leskovačkoj „Zelenoj pijaci“na kojoj voće, povrće i drugu robu kupuje većina Leskovčana u odnosu na druge tri manje pijace u gradu, cena po kilogramu kreće se oko 65 do 70 dinara po kilogramu, dok u većim hipermarketima u ovome gradu mladi oprani krompir može da se kupiu po ceni od 85 dinara po kilogramu.

Uzgajivači krompira iz sela Gradanica, Lokošnica, Pečenjevce i Donji Brestovac misle da je otkupna cena na Kvantaškoj pijaci danas nezadovoljavauća u odnosu na sva ulaganja u setvu i zaštitu ovog povrća te da bi otkupna cena bila korektna ona od 85 dinara koja je trenutno u hipermarketima…

Pojedini proizvodači krompira, paprike, kratsvaca, posebno paradajza u toku našeg razgovora sa njima na „Zelenoj pijaci“ misle da su prošlogodišnja obećanja nadležnog ministra, nakon velikog protesta i besplatnbog delenja paradajza na leskovačkoj pijaci izmedju dva hipermarketa, kao svaka druga obećanja otišla u zaborav…

Iz leskovačke Poljoprivredno-savetodavne stručne službe, izjavama za lokalne medije, savetuju uzgajivače kromira da odmah pri vadjenu krtole istu ne ostavljaju po vrućini u brazdi,na njivi,već da krompir odnesu u hladna skladišta kako bi izbegli dalje kaliranje.

Na pomenutoj leskovačkoj pijaci, na mestu bivše Autobuske stanice, uzgajivači krompira su se požalili da nisu bili u mogućnosti da ove godine dobiju orginalno seme krompira, te da su za uplaćena sredstva dobili prvu ili drugu reprodukciju,za koju su kako rečkoše ipak zadovoljni prinosom iako je prolećna suša ozbiljno pretila da desetkuje rani krompir.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica