KORISNI saveti za USPEŠNU setvu TIKVICE

KORISNI saveti za USPEŠNU setvu TIKVICE

Setva tikvice se u našim uslovima obavlja od kraja aprila do sredine narednog meseca. Kako biste toj jednogodišnjoj kulturi koja dolazi iz iste porodice kao krastavac i lubenica omogućili adekvatne uslove za nicanje i rast, mi za vas izdvajamo savete koji će vam u tome pomoći.

Tikvica Foto: Agromedia

1. Ovoj povrtarskoj kulturi odgovaraju veoma plodna zemljišta i đubrenje stajnjakom ili kompostom jer utiču na njen porast i formiranje krupnih listova. Ono se unosi na jesen, dok se u proleće preporučuje đubrenje hranivom sa azotom.

2. Sejati kada prođe opasnost od mrazeva. Tikvica je toploljubiva kultura, setvu bi trebalo vršiti tek kada temperatura pređe četrnaesti podeljak. Kada je temperatura od 22 do 24 stepena, tikvica nikne za samo četiri dana.

3. Kada je u pitanju izbor lokacije, izabrati osunčane pozicije zaklonjene od vetra jer usled vetrova jačeg intenziteta dolazi do oštećivanja njenih listova.

4. Zemljište treba da bude neutralne pH vrednosti od 6,5 do 7,5, a optimalna vlažnost zemljišta iznosi 70 posto PVK.

5. Kako ova povrtarska kultura stvara veliki broj listova koji imaju veliku asimilacionu površinu, nužno je osigurati dovoljnu količinu vlage u zemljištu. Međutim, ne treba preterivati sa količinom vode, jer velike količine iste i njeno zadržavanje dovode do truljenja korena.

6. Kako bi seme brže klijalo ostavite ga jedan ceo dan u toploj vodi pre setve. Dobro ga prosušite pre nego što ga ubacite u zemlju da ne bi istrulilo.

7. Vremenski period koji mora proći pre setve tikvice na istoj parceli je četiri godine. Predkultura joj ne sme biti nijedna tikvenjača i ne bi trebalo da se seju u blizini. Dobrim “komšijama” tikvica smatraju se kukuruz, radič, mahunarke, bosiljak, korijander.


8. Žbunaste vrste seju se u razmaku 120×60-80 centimetara u kućice po tri semenke. Optimalna dubina setve semena iznosi 3 centimetra.

9. Nakon što biljke niknu, najbolje od njih se ostavljaju dok se ostale otklanjaju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica