Korisna dekoracija: Kako se gaji suncokret u bašti?

Korisna dekoracija: Kako se gaji suncokret u bašti?

Suncokret: Korisni ukras svake bašte koji se lako gaji - © Pixabay

Suncokret je jedna od najlakših biljaka za uzgoj u bašti, jako privlačnog izgleda, sa zdravim semenkama koje donose niz benefita za naš organizam. Ova biljka toliko se lako gaji, da se često koristi za uvođenje mladih baštovana u radosti baštovanstva.

Mnogi baštovani sa ljubavlju pričaju svoje prvo iskustvo, kako su sadili crno-bele semenke divovskog suncokreta i u čudu gledali kako rastu i kako se dižu do neba.

Raznolikost suncokreta apsolutno je neverovatna, a kao dodatni bonus, suncokret će da privuče i neke lokalne ptičice u vašu baštu, koje će jesti i štetočine.

Suncokreti dolaze u veličinama od patuljastih sorti do onih divovskih, koje rastu u visinu i do 3,5 metra. Možete naći suncokrete u različitim bojama od bledo žute do tamne, bordo crvene, a između njih od svih nijansi žute, preko narandžaste do crvene.

Suncokreti takođe dolaze sa različitim brojem latica. Možete pronaći dosta vrsta sa slojevima latica, iako je vrsta sa jednim redom latica najviše zastupljena.

Kratki saveti za uzgoj

Ukoliko budete odlučili da dodate suncokret u baštu, postoji nekoliko stvari koje biste trebali da imate na umu. Pre svega, on sa razlogom nosi svoje ime, odnosno traži dosta sunčeve svetlosti. Pobrinite se da lokacija koju odaberete bude dosta osunčana.

Suncokret: Korisni ukras svake bašte koji se lako gaji - © Agromedia

Drugo, ne morate puno da brinete o kvalitetu zemljišta. Suncokreti nisu izbirljivi kada je kvalitet tla u pitanju, ali će svakako bolje napredovati u hranljivom zemljištu.

Treće, ljuske od suncokretovih semeni sadrže supstancu koja je toksična za travu. Dakle, moraćete da poberete glave suncokreta pre nego što semenke počnu da otpadaju ili ćete morati da posadite suncokret na lokaciji gde vam neće smetati što nećete imati travu u njihovoj blizini.


Četvrto, imajte uvek na umu visinu sorte suncokreta koju ste odabrali. Ukoliko ste izabrali onu najvišu, ona će na kraju da ispadne kao mini stablo i može da zaseni biljke u svojoj okolini.

Kako smo već spomenuli, suncokret može da vam pomogne da privučete lokalne ptičice u svoju baštu.


Semenke suncokreta možete iskoristiti da hranite ptice tokom zime. Imate dve opcije kada koristite suncokretove semenke za ishranu ptice. Prva je da ostavite suncokretove glave napolju, što je i jednostavnija opcija ali će ptičice napraviti malo nereda. Druga opcija je da okrunite glavu i da semenke suncokreta stavite u kućicu ili hranilicu za ptičice, koju ćete okačiti na drvo u svom dvorištu.

Izvor: Gardening Know How


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica