Koja sorta zelene salate se najviše kupuje?

Koja sorta zelene salate se najviše kupuje?

Zelena salata je usev koji zadovoljava zahteve svakog proizvođača: visoko je cenjena na tržištu i potrošači je traže tokom cele godine. Prilagodljiva je različitim uslovima, godišnjim dobima i temepraturama, kao i metodama uzgoja. Danas postoji preko hiljadu različitih sorti salate –  a izbor prave osiguraće vam mesto na tržištu. Komapnija Holland Angro u ponudi ima veliki broj salata od puterice do hrastovog lista.

 

„Bavimo se povrtarstvom od 2012. godine. Gajili smo sve i svašta, a sada smo ostali samo na salati zato što je najjednostavnija za proizvodnju, najmanje traži ulaganja i najmanje radne snage u odnosu na papriku, paradajz, krastavac“,  kaže Dragan Živanović, proizvođač zelene salate.

Prema rečima Filipa Ilića iz kompanije Holland Angro, proizvodi ove kompanije zastupljeni su od Vojvodine do južne Srbije.

„Što se tiče salate, u Vojvodini se uglavnom rade spoljne salate. Tek su sada počeli i plastenici. A, što se tiče centralne i južne Srbije, oni imaju i unutrašnju i spoljašnju proizvodnju“, navodi Filip.

Koje sorte salata imate u ponudi?

„Kod nas su, manje-više, sve sorte podjednako zastupljene. Što se tiče prolećnog segmenta, od puterice je najzastupljenija Sperancija (Speranzia), od letnjeg – Zeralda, a što se tiče zimskog – tu je Džuboks (Jukebox)“, navodi Filip.

Koja sorta zelene salate se najviše kupuje? - © Agromedia

Što se tiče batavija, a prema rečima Filipa, u ponudi kompanije Holland Angro je prolećna sorta – Garone koja se može raditi i u jesen, letnja – Liris koja je specifična i više se traži jer je letnju salatu jako teško proizvesti, a tu je bahus koji pokriva od prolećne do jesenje proizvodnje, a to su Lolo crvene.


Da li ove sorte zahtevaju česte tretmane zaštite?

Salata ne zahteva puno prskanja. Za nju je najvažnija otornost na bremiju ili plamenjaču. Sve salate koje imamo su najmanje 36, što je isto kao u Evropi i ti standardi se poštuju, a svake godine se trendovi prate; da ima što veću otpornost da bi bilo što manje prskanja, što manje insekticida, herbicida, fungicida, tako da ćemo vremenom preći na bio proizvodnju“, navodi Filip.

Ipak, za proizvodnju zelene salate, osim dobro odabranog i kvalitetnog semena, jako je važna i stručna pomoć koja je, kada je reč o kompaniji Holland Angro, proizvođačima uvek na usluzi.


Najviše za šta se mi zalažemo – to su saveti u proizvodnji. Svako može da dobije seme, ali treba da se zna kako da se poseje, kako da se zaliva, kako posle da se rasadi, čime da se prska, a mi se trudimo da im pružimo što više saveta; da budu zadovoljni sa našim asortimanom i da mogu da prodaju kako treba, jer ako proizvođač zaradi – zaradiće i svi ostali u lancu“, zaključuje Filip.

Koja sorta zelene salate se najviše kupuje? - © Agromedia


Kako povrtari ocenjuju proizvode i saradnju sa kompanijom Holland Angro?

Dobre su salate. Možda bolje postoje ali, što bi nešto menjali ako je dobro. Imaju težinu, imaju hrskavost, ukusne su. Zadovoljan sam i kupci su zadovoljni“, zaključuje Dragan Živanović, proizvođač zelene salate. Kako sam kaže, on je gotovo savladao taj posao „a, dobar savet je uvek koristan“.

Sagovornici: 
Dragan Živanović, proizvođač zelene salate
Filip Ilić, kompanija Holland Angro


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica