Kako zaštititi biljke od mraza i zime?

Kako zaštititi biljke od mraza i zime?

Biljke koje klijaju tokom jeseni i početka zime su u opasnosti od niskih temperatura i mraza i zato ih je neophodno zaštititi. Za tu namenu odlično rešenje je agril.

„Agril je specifično mikrofiber platno koje je tkano od tankih vlakana koja su izuzetno lepo formirana u jednu finu i tanku plahtu odnosno prekrivač. Agro platno može da bude tanje ili deblje tkano, tako da postoje dva tipa“, ističe Vladimir.

Grašak je poznat kao povrće koje dobro podnosi zimu, ali ukoliko ga dodatno zaštitimo, na proleće možemo da očekujemo kvalitetnije plodove.

Kako da zagrejemo plastenik tokom zime?

„Grašak koji je posejan kasnije u jesen naklijao je taman koliko treba, to je dva do tri centimetra, ako ga prekrijemo zimskim agro platnom, biće kvalitetniji i bolji. Zimsko agro platno je dosta deblje, gušće, čvršće i izuzetno dobro štiti od velike hladnoće.


Agril © Agromedia


Tanje agril platno se koristi u letnjim mesecima da zaštiti od sunca.


„Može da se koristi i za nešto blaže varijante hladnoće kao što je recimo kasni prolećni mraz ili rani prvi jesenji mrazevi, svakako da štiti od visokih temperatura leti zato što je bele boje koja reflektuje. Agro platno je tkano, propušta vodu što znači da ukoliko dođe do padavina kao što je kiša ili sneg, da će biljke dobiti neophodnu tečnost“, objasnio je Vladimir.

Agril je veoma lagan i postavlja se direktno na biljke, važno je samo da bude dobro pričvršćeno za tlo da ga ne odnese vetar. Takođe, agril može da se čuva i koristi godinama, iako možda ne izgleda estetski lepo u bašti, itekako je korisno.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica