Kako se pravi kolac za paradajz?

Kako se pravi kolac za paradajz?

Priprema za sledeću vegetacijsku sezonu može da počne još dok je bašta pod snegom tvrdi Vladimir Milutinović. Kako kaže, vredni baštovani će početi da pripremaju kolje za paradajz ili druge povrtarske kulture.

„Ljubitelj sam životne sredine i ne koristim nepropisno blaga koja ona nudi, ali ono što se mora – mora se. U svoj vrt ću uneti prirodne elemente kojima ću ga graditi, a to je pre svega drvo. Drvo se može upotrebiti za pravljenje različitih konstrukcija, a u ovom slučaju ja sam izabrao da od bagrema pravim drvene kočeve za paradajz.“

Bagrem se u okolini Valjeva može pronaći gotovo svugde i smatraju ga korovskom vrstom objašnjava Vladimir.

„Ja mislim da je bagrem pak veoma koristan, ima jaku izdanačku sposobnost i regenerativan je, što znači da sve delove koje isečemo već posle nekoliko godina možemo ponovo da eksploatišemo, sigurno ćemo zateći kvalitetne izbojke od kojih možemo da napravimo lepo kolje“, kaže Vladimir.

 

 Vladimir pravi kolac © Agromedia

 

Preporuka je da kolac za paradajz bude debljine bar od 5-7 cm i visine 180. U zemlju se zabada do dubine od 30 cm i iznad zemlje ide u visinu do 1,5m.

„To je neophodno da bi se dobar paradajz nakačio na kolac i da bi se obezbedio kvalitetan i dobar rod. Na vrhu stabljike se nalaze tanke grane i njih ćemo koristiti kao pritke za boraniju ili eventualno kao potporne elemente.“


Bagrem se seče u toku zime jer tada u biljci ima najmanje vlage.

„Treba ga i dobro zatesati u donjem delu gde je biljka deblja da bi se lepo osušio, zatim je potrebno da se spakuje na suvo mesto i tako se čuva do proleća. Svake godine naberem desetak novih kočića u toku zime i spremim ih za proleće. Nema vremena za lenjost u toku zime, budite vredni baštovani, poručuje Vladimir.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica