Kako se gaji: Setva lovora u saksiji

Kako se gaji: Setva lovora u saksiji

Veoma cenjen među našim domaćicama, lovor je biljka koja potiče sa Mediterana i kao takav daje veoma specifičan ukus mnogim jelima u domaćinstvu. Ovu začinsku biljku je veoma lako odgajiti čak i u saksiji, zato poslušajte ove savete.

 

Ova biljka nije tako česta u našim baštama, ali sasvim nezasluženo, zato što je ona jedna od lisnatih začinskih biljaka koja je izuzetno laka za uzgoj. Ona je veoma popularna na Mediteranu i u Evropi. Lovor ili lovorika je jedna vrsta nižeg žbuna i raste u toplijim krajevima i odličan je kako za one koji je žele gajiti kao dekorativnu biljku, ali i za one koji je žele koristiti kao začin u svojoj kuhinji. 

Lovor se koristi u više različitih svrha u kulinarstvu, kako za pripremu kuvanih jela i mesa, tako i za pripremu ribe. U ovim situacijama lovor je neizostavna varijanta. 

Dipl. inž. Vladimir Milutinović odlučio se za setvu lovora iz semena kako bi ga odgajio kao jednu lepu i egzotičnu, a vrlo korisnu biljku u svom vrtu. Lovor kad naraste i postane odrasla biljka, on može preživeti u našim uslovima. Ipak, prve dve ili tri godine biljku treba dobro zaštititi kao što to to radimo kada gajimo maslinu ili nar.

Lovor je biljka sa trajnim zelenim listoivma pa se može lepo gajiti kao poseban mali žbun i drvo se može orezivati, a može biti i jedna lepa ukrasna biljka. Plodovi lovora otpadaju ispod same biljke što nam govori da su tada oni zreli i da se u njima nalazi seme koje može klijati

Setva lovora u saksiji - © Agromedia

Seme lovora veoma lepo i lako klija. Nekada davno se koristio u ishrani, međutim više nema tu upotrebu, ali ga svakako možemo koristiti za setvu novih biljaka. Potrebno je samo seme koje je odstojalo jednu godinu posaditi u zemlju kao i bilo koje drugo seme. S obzirom na to da je seme krupno, dovoljno je smao nekoliko semenki po jednoj saksiji. A kasnije kada biljke izrastu možemo ih razdvojiti.

Vladimir je koristio 4 semenke u jednoj saksiji i mešavinu obične baštenske zemlje i stajnjaka. To je sasvim dobra kombinacija koja može dovsti do toga da biljka lepo klija. Ovako posađene semenke u saksiji trebalo bi odložiti na lepo i toplo mesto gde će one imati vremena da se fino natope od vlage i da lepo nakon toga klijaju.

Te semenke koje će klijati će rasti ove godine, a biljke će dostići do jeseni svega 10-15 cm, a možda čak i 20 cm uz dobro zalivanje i prihranu. Takve biljke se drže u zatvorenom prostoru, pa ćemo kasnije moći da iznesemo i napolje. Ako želite da lovor gajite kao sobnu biljku, proces gajenja i nege je isti. 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica