Kako da pripremite cveklu na što ukusniji način?

Kako da pripremite cveklu na što ukusniji način?

Postoji mnogo recepata koji se mogu upotrebiti za pripremu cvekle. Ona se može pripremiti na više načina i pored toga što je obavezna kultura koja bi trebalo da se nalazi u vašem vrtu, morate je imati i na trpezi. Evo kako je možete spremati a da sačuvate sva njena hranljiva svojstva.

Cvekla je bogata raznim vitaminima, koji pre svega podstiču rast i razvoj našeg organizma i oplemenjuju našu krv. Ona je odavno poznata u narodu kao povrće koje ima veliku količinu gvožđa u sebi i može se pripremati na razne načine. Ipak najbolje je pripremati je kada je sveža i to kao salatu. Jako je ukusna i kada je obarena, ali cvekla pri ovom termićkom procesu može ošteti. Tako se gubi deo hranljivih materija.

Iseckana u salati u kombinaciji sa drugim voćem i povrćem kao što su jabuka, kupus ili krastavac ona može biti izuzetno ukusna. Takođe može se izrendati i dodati kao sastojak različitim čorbama i drugim kuvanim jelima.

Jedan od najpoznatijih recepata koji se koristi za pripemu ove namirnice kod nas jeste barena belolučena cvekla. U tom slučaju dovoljno bi bilo samo obariti cveklu, zatim dodati malo ulja, sirća i seckani beli luk. Sa belim lukom njena aroma se upotpunjuje, pa se ovo jelo može upotrebljavati ne samo kao salata već je kao ceo obrok.

Cvekla - © Pixabay

Kada govorimo o upotrebi cvekle u kulinarstvu moramo pomenuti da postoji nekoliko tipova cvekle koji se razlikuju u boji u stvari u gustini materije koje se nalazi u njoj. Postoje cvekle koje se popularno nazivaju karmin i njihova boje je tamna i izuzetno crvena i jako podseća na crnu. One obiluju velikom količinom hranljivih materija. Naravno to govori o tome da su oni sami tim i kvalitetniji.

Postoje i cvekle čije je meso nešto malo svetlije i one imaju svetlo crvenu boju ili su eventualno prošarane koncentričnim belim krugovima. I to meso je takođe kvalitetno i dobro, samo ima malo manje ovih crvenih materija.

Cvekla - © Pixabay

Koje god boje bila cvekla bi trebalo bi da bude zastupljena u velikoj meri u našoj ishrani. Ono što je zanimljivo za cveklu jeste da on ima karakterističan zemljani ukus, kao i sve povrtarske biljke koje su korenašice. Međutim, dodatkom različitih sastojaka kao što je samo beli luk, mirođija, peršun ili korijander mogu ublažiti i čak potpuno sakriti takav ukus.

Od cvekle se pripremaju i preukusni sokovi. Koliko puta kada sečemo sam plod primetimo kako iz nje bukvalno curi sok se može u blenderu pomešati i sa drugim povrćem ili voćem. Tako ćemo dobiti energetski napitak.


Samo ukoliko je sveža cvekla ima najviše svojih minerala. Svežu cveklu možemo prepoznati po kcrkavosti i jakom mirisu koji ima. Vremenom ova povrtarska kultura počinje da gubi vlagu i postaje mekana. Međutim možemo je čuvati i u frižideru određen broj dana.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica