Svet poljoprivrede Prodavnica

Kako da pripremite cveklu na što ukusniji način?

Postoji mnogo recepata koji se mogu upotrebiti za pripremu cvekle. Ona se može pripremiti na više načina i pored toga što je obavezna kultura koja bi trebalo da se nalazi u vašem vrtu, morate je imati i na trpezi. Evo kako je možete spremati a da sačuvate sva njena hranljiva svojstva.

Cvekla je bogata raznim vitaminima, koji pre svega podstiču rast i razvoj našeg organizma i oplemenjuju našu krv. Ona je odavno poznata u narodu kao povrće koje ima veliku količinu gvožđa u sebi i može se pripremati na razne načine. Ipak najbolje je pripremati je kada je sveža i to kao salatu. Jako je ukusna i kada je obarena, ali cvekla pri ovom termićkom procesu može ošteti. Tako se gubi deo hranljivih materija.

Iseckana u salati u kombinaciji sa drugim voćem i povrćem kao što su jabuka, kupus ili krastavac ona može biti izuzetno ukusna. Takođe može se izrendati i dodati kao sastojak različitim čorbama i drugim kuvanim jelima.

Jedan od najpoznatijih recepata koji se koristi za pripemu ove namirnice kod nas jeste barena belolučena cvekla. U tom slučaju dovoljno bi bilo samo obariti cveklu, zatim dodati malo ulja, sirća i seckani beli luk. Sa belim lukom njena aroma se upotpunjuje, pa se ovo jelo može upotrebljavati ne samo kao salata već je kao ceo obrok.

Cvekla - © Pixabay

Kada govorimo o upotrebi cvekle u kulinarstvu moramo pomenuti da postoji nekoliko tipova cvekle koji se razlikuju u boji u stvari u gustini materije koje se nalazi u njoj. Postoje cvekle koje se popularno nazivaju karmin i njihova boje je tamna i izuzetno crvena i jako podseća na crnu. One obiluju velikom količinom hranljivih materija. Naravno to govori o tome da su oni sami tim i kvalitetniji.

Postoje i cvekle čije je meso nešto malo svetlije i one imaju svetlo crvenu boju ili su eventualno prošarane koncentričnim belim krugovima. I to meso je takođe kvalitetno i dobro, samo ima malo manje ovih crvenih materija.

Cvekla - © Pixabay

Koje god boje bila cvekla bi trebalo bi da bude zastupljena u velikoj meri u našoj ishrani. Ono što je zanimljivo za cveklu jeste da on ima karakterističan zemljani ukus, kao i sve povrtarske biljke koje su korenašice. Međutim, dodatkom različitih sastojaka kao što je samo beli luk, mirođija, peršun ili korijander mogu ublažiti i čak potpuno sakriti takav ukus.

Od cvekle se pripremaju i preukusni sokovi. Koliko puta kada sečemo sam plod primetimo kako iz nje bukvalno curi sok se može u blenderu pomešati i sa drugim povrćem ili voćem. Tako ćemo dobiti energetski napitak.

Samo ukoliko je sveža cvekla ima najviše svojih minerala. Svežu cveklu možemo prepoznati po kcrkavosti i jakom mirisu koji ima. Vremenom ova povrtarska kultura počinje da gubi vlagu i postaje mekana. Međutim možemo je čuvati i u frižideru određen broj dana.

Komentari