Cvekla – puna vitamina, a laka za gajenje

Cvekla – puna vitamina, a laka za gajenje

Cvekla je zdrava korenasta biljka. Lako se uzgaja i dobro podnosi hladno vreme. Može se gajiti na otvorenom i u plastenicima. Listovi mlade cvekle obiluju vitaminima, a koren sadrži visok stepen jabučne, vinske i limunske kiseline. Dajemo vam nekoliko korisnih saveta za slučaj da planirate da se bavite gajenjem ove povrtarske kulture.
 

Sve što niste znali o gajenju cvekle - © Pixabay

Ovo povrće možete saditi rano u proleće, 2-3 nedelje pre poslednjeg mraza. Možete je saditi sve dok temperatura ne dostigne 27 stepeni. Nakon toga cvekla se može saditi krajem leta i rano u jesen, 6 do 8 nedelja pre prvog mraza.

Cvekla je dvogodišnja biljka, mada se često može gajiti i kao jednogodišnja. Najčešće se gaji zbog korena, koji je izuzetno bogat gvožđem, ali i zbog svog lista. Koren može biti ljubičast, žut ili beo, u zavisnosti od vrste koju gajite. 

Ako cveklu gajite za sopstvene potrebe, sadite od 5 do 10 strukova po članu domaćinstva. Najbolji prinos cvekle dobija se kada je posejana u osunčanim delovima bašte i na rastresitom zemljištu koje je dobro nađubreno. Takođe, ova povrtarska biljka daje bolje prinose kada se ph vrednost zemljišta kreće u granicama od 6 do 6,8.
 

Sve što niste znali o gajenju cvekle - © Pixabay

Sadnja

Preporučuje se da cveklu sadite u lejama, a da je kasnije presadite u baštu. S obzirom na to da je klijavost semena mala, preporučuje se da imate više biljaka za sadnju

Sadite ih u jednu leju na 2,5 centimetara dubine i 2,5 centimetara razmaka, a kada sadnice dostignu 7 centimetara, proredite leju. Preporučuje se da udaljenost između redova bude od 30 do 45 centimetara.

Cveklu možete posaditi zajedno sa lukom i kelerabom. Ukoliko ste odlučili da sadite nekoliko različitih biljaka u istoj leji, vodite računa o tome da one ne prave veliku hladovinu, kako bi sunčevi zraci mogli da stignu do cvekle.
 


Sve što niste znali o gajenju cvekle - © Pixabay

Zalivanje i prihrana

Zalivajte je redovno, ali ne sa previše vode. Ukoliko zemljište bude previše suvo, plod će zakržljati, biće vrpčast, upreden i tvrd. Pre njegove sadnje u bašti preporučuje se stavljanje komposta.

Nega i zaštita

Redovno obilazite ovu biljku da ne bi zarasla u korov. Najčešće štetočine koje napadaju cveklu su buvač, sovice i moljac, dok su najčešće bolesti ove biljke pegavost lista i pepelnica. Za zaštitu od korova, bolesti i insekata koristite odgovarajuće insekticide, herbicide i fungicide.


Skladištenje 

Cveklu treba vaditi pre jakih jesenjih mrazeva. U našim klimatskim uslovima berba je krajem oktobra i početkom novembra meseca. Posle vađenja cvekle, list se skida, a koren čuva u posebnim skladištima. Pre nego što se odlučite da posadite ovu biljku, preporučuje se da uradite analizu zemljišta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica