Jesenje skladištenje paradajza

Jesen je vreme kada prvi mrazevi odnose mnoge povrtarske vrste iz naše bašte. Jedna takva je i paradajz – omiljena kultura mnogih povrtara u Srbiji. Njegova zelena masa je u ovo doba godine gotovo potpuno uništena i vegetacija se završila. Ipak, mraz ne mora uticati i na plodove paradajza, ако znate kako da ih sačuvate i iskoristite.  

Ukoliko se odlučimo za pripremanje plodova paradajza za zimu, možemo ih skladištiti na mestu na kojem oni mogu polako da dozrevaju u našim dоmovima. Naravno, mogu se i kao zeleni i kao zreli plodovi koristiti za pripremanje zimnice. Nešto više o tome rekao nam je naš stručni saradnik, Vladimir Milutinović.

Skladištenje paradajza

Plodovi paradajza koji su gajeni u bašti, kao što su sorte Volovsko srce ili neke ornamentalne sorte i hibridi ovog povrća, posebno su pogodni za lagerovanje u toku zime. Obrani plodovi, po pravilu, trebalo bi da budu čisti, zdravi, bez oštećenja i truleži. Sa takvim paradajzom možeте biti sigurni da će u skladištima u potpunosti dozreti. Dozrevanje može trajati duže ili kraće, što zavisi od veličine ploda.“
 

Paradajz - ©Agromedia 


„Plodove koje ćeте skladištiti najbolje je da naređaте u gajbice u tanjem sloju, a poželjno je i da postavitе nekoliko slojeva papira, kako bi se paradajz dobro provetrio i pravilno dozreo. 
Plodovi uzreli na ovaj način odličnog su ukusa i nikako ne bi trebalo da ih bacate.“

Uklanjanje biljaka paradajza iz bašte

„Pošto oberete plodove paradajza, ne smete zaboraviti da biljke koje su ostale u bašti uklonite. Već je poznato da paradajz pati od raznih vrsta oboljenja i da je u toku godine neophodno da se pravilno neguje. Međutim, važno je i da u ovo doba godine pripremite teren koji će nove biljke kasnije adekvatno štititi od štetočina i bolesti.“
 

Vladimir Milutinović - ©Agromedia 


Biljke na kojima su bili plodovi paradajza u vrtu trebalo bi da kompletno počupate i odnesete van bašte. Vama preostaje da odlučite da li ćete ih staviti na kompostište ili ne.“

„Stablo paradajza može, ali i ne mora nositi različita oboljenja, pa bi zato prostor na kojem je gajena ova kultura trebalo da ustupimo nekoj drugoj povrtarskoj vrsti. Zemlja na kojoj je gajen paradajz najčešće ima dovoljno hranjiva, pa se tu mogu gajiti kupusnjače, korenašice poput peršuna i šargarepe ili neke druge vrste biljnih kultura.“

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari