Izbalansiranom ishranom biljaka do njihovog uspešnog rasta i razvoja

Izbalansiranom ishranom biljaka do njihovog uspešnog rasta i razvoja

Klimatske prilike koje se menjaju iz dana u dan u velikoj meri deluju na poljoprivrednu proizvodnju uticajući na visinu prinosa i rentabilnost. Ishrana biljaka izbalansiranog hemijskog sastava predstavlja osnovu za njihov efikasniji rast i razvoj u svim prilikama.

 NutriVeg © Elixir Agrar

Iz tog razloga, kompanija Elixir Zorka je ponudila poljoprivrednim proizvođačima formulaciju NPK 10:10:20 odnosno NutriVeg.

Šta je NutriVeg?

Mineralno đubrivo NutriVeg NPK 10:10:20 + 2% Mg + 9% S + 0.2% B + 0.1% Zn iz Elixir PREMIUM linije proizvoda omogućava gajenim biljkama brz, ujednačen porast i veću fizičku stabilnost useva. Ovako razvijene biljke su mnogo tolerantnije na nepovoljne klimatske uticaje, ostvaruju veće, stabilnije prinose i obezbeđuju sigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na osnovu svog izbalansiranog hemijskog sastava NutriVeg predstavlja kompletno rešenje po pitanju ishrane brojnih biljnih kultura, u prvom redu povrtarskih, voćarskih i nekih ratarskih kultura (šećerna repa), omogućavajući na taj način efikasniji rast i razvoj gajenih biljaka.

Odlikuje ga visoka koncentracija hranljivih elemenata homogenog sastava i ujednačene granulacije, obogaćena sekundarnim makro i mikro elementima, te je zbog pomenutih karakteristika odlično prihvaćeno od strane naprednih proizvođača.

NutriVeg formulacije NPK 10:10:20 + 2% Mg + 9% S + 0.2% B + 0.1% Zn sadrži sve neophodne makro elemente: azot, fosfor i kalijum. Takođe, obogaćen je magnezijumom i sumporom, važnim sekundarnim hranivima, kao i mikro elementima borom  i cinkom.

Značaj navedenih elemenata za rast biljaka

Azot je element koji utiče na visinu prinosa, a njegova ključna uloga se ogleda u proizvodnji hlorofila i sintezi proteina. Azot se u formulaciji nalazi u amonijačnom obliku, tako da je daleko otporniji na gubitke u zemljištu pogotovo ispiranjem. Amonijačni azot se direktno ugrađuje u organsku materiju biljaka uz manji utrošak energije.


Ovu formulaciju odlikuje veoma dobra vodorastvorljivost i pristupačnost fosfora. Fosfor ima važnu ulogu u razvoju snažnijeg korenovog sistema i učestvuje u procesima transporta energije unutar biljaka.

Kada je kalijum u pitanju, jedna od njegovih uloga jeste regulisanje i održavanje vodnog režima i pritiska kod biljaka (poleganje) i time utiče na veću tolerantnost istih prema stresnim uslovima naročito prema suši.

NutriVeg đubrivo predstavlja odlično rešenje kod biljnih kultura koje imaju povećane potrebe za kalijumom odnosno „kaliofilnih“ biljnih vrsta kao što su krompir, paprika, paradajz, mrkva, kupus, luk, ali i voće i šećerna repa. Preporučuje se pre svega za zemljišta koja pokazuju nedostatak kalijuma.


NutriVeg © Elixir Agrar

Prisustvo magnezijuma ima ključnu ulogu u sintezi hlorofila, proteina, pektina, na usvajanje fosfora, dok sumpor utiče pozitivno na usvajanje azota, brojne enzimske procese, sintezu proteina, skroba, ulja, odnosno povećava kvalitet ploda i tolerantnost na nepovoljne uslove spoljne sredine. Zbog sadržaja sumpora NutriVeg posebno pogoduje primeni na zemljištu neutralne do alkalne reakcije.


Sadržaj bora utiče na stvaranje većeg broja cvetova, bolje oprašivanje, sintezu skroba, dok cink pozitivno utiče na sintezu biljnih hormona rasta (auksina), hlorofila i ugljenih hidrata.

Preporučena količina primene đubriva NutriVeg:

Krompir                                800 – 1100 kg/ha
Paprika                                   600 – 900 kg/ha
Paradajz                                 600 – 900 kg/ha
Mrkva                                     500 – 800 kg/ha
Kupus                                      600 – 900 kg/ha
Luk                                           500 – 800 kg/ha
Voće                                        400 – 900 kg/ha
Šećerna repa                          500 – 800 kg/ha

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica