Isečete listove, a oni opet rastu: Posadite ove biljke i imaćete uvek svežu salatu

Isečete listove, a oni opet rastu: Posadite ove biljke i imaćete uvek svežu salatu

 Isečete listove, a oni opet rastu: Posadite ove biljke i imajte uvek svežu  - © Pixabay

Za cenu jednog komada zelene salate možete da kupite dovoljno semena da imate salatu dobrih par meseci. Pored nje, postoji niz drugih zelenih biljaka koje se stavljaju u salate i predstavljaju savršen prvi usev za novog baštovana, čak i kada je reč o sadnji na terasi ili balkonu.

Uzgoj biljaka za salate donosi uvek sveže i hrskave listove, a reč je o veoma produktivnim biljkama. Njihova prednost je što možete listove da režete dok su mali, a oni će ponovo da niču. Još jedna njihova prednost je što su jednostavne za uzgoj, a prostorno efikasne.

Ukoliko ste urbani baštovan, za početak uzmite široku i plitku saksiju i pospite šaku semena zelene salate. Zalivajte ih redovno i vrlo brzo će početi da klijajaju i rastu. Možete da ih prihranjujete, a i ne morate jer će za kratko vreme da izrastu. Ako koristite svež kompost, u samom kompostu bi trebalo da bude dovoljno hrane za biljke.

Isečete listove, a oni opet rastu: Posadite ove biljke i imajte uvek svežu  - © Pixabay

Lišće možete da počnete da berete kada dostigne visinu 3-5 cm.

Ovde je način branja od ključne važnosti. Pogledajte biljku u i primeteće da svo lišće kreće iz istog nivoa, negde blizu baze. To je tačka rasta. Sve dok sečete lišće iznad ove tačke, ono će ponovo da raste.

Jednom kada steknete osećaj gde su tačke rasta, možete da režete punu šaku lišča, a da pritom ne napravite nikakvu štetu. Nakon rezanja, usev obavezno dobro zalijte. Ubrzo će početi da se pojavljuju novi listovi i brzo će da narastu do veličine za berbu.

Od jedne biljke možete da dobije prosečno tri žetve, pre nego što se iscrpe i počnu sporije da rastu i da proizvode tvrđe lišće. U ovom trenutku možete da ih izbacite i da posejete novu turu.

Postoji mnogo biljaka za pripremu salata koje možete posaditi i napraviti sopstveni miks, u skladu sa vašim ukusom i potrebama, kao što su rukola, pak čoi, spanać. Šarena blitva je blagog ukusa i jako atraktivnog izgleda, što posluženu salatu može da učini jako zanimljivom. Radič i endivija su takođe dobar izbor, a na raspolaganju su vam još peršun, komorač, korijander, bosiljak i mnoge druge biljke čije lišće nakon berbe ponovo raste.


Izvor: Fix

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica