Hibridi crnog luka sa visokim kvalitetom i u lošim godinama

Hibridi crnog luka sa visokim kvalitetom i u lošim godinama

Na parceli veličine 2,5 hektara na gazdinstvu „Salonski“ protekle nedelje organizovani su 16. Dani polja kompanije Arum iz Deča. Ovakvi Dani polja, namenjeni su da se proizvođači upoznaju sa osobinama pojedinih hibrida, ali i da čuju i saznaju nešto više o samoj tehnologiji proizvodnje, koja se svake godine razlikuje i zavisi od vremenskih uslova.

Ova proizvodna godina bila je vrlo karakteristična za proizvođače mnogih povrtarskih kultura, pa i crnog luka. Promenljivi vremnski uslovi uticali su i na prinos i na kvalitet samog luka.- ove godine će lukovi biti sitnij, a prinos će biti manji. A samo oni koji su uradili kompletnu agrotehniku posebno kod hibrida luka Kroket koji je namenjen za duže čuvanje moći će da ga prodaju tek januara i februara kada je i cena luka viša.

Već dobro poznati proizvođač Goran Salonski na čijem imanju je i urađeno ogledno polje luka već 30 godinu za redom sarađuje sa kompanijom Arum. Na ovim poljima uglavnom se gaje hibrdi kompanije Arum kao što su Kroket, Legend, Mundens, Orlenda. Svim proizvođačima koji razmišljaju da gaje luk on kaže da je dobra računica ključ svega.

„Pre svega oni moraju da imaju određeno tržište. Dakle na prvom mestu da nađu kupca pa onda da ulaze u proizvodnju i prave odabir hibrida. A što se tiče kompanije Arum mi nzaista imamo jako dobru i tesnu saradnju svih ove godina tako da toplo preporučujem svima koji se odlučuju da proizvode luk da odaberu ovu kompaniju“, kaže Goran Salonski, dugogdišnji proizvođač luka.

Dani polja luka Arum - © Agromedia

Hibridi kompanije Bejo Zaden odavno su poznati u Srbiji, ali i u regionu već više od 20 godina. Reč je o visoko-prinosnim hibridima koji su namenjeni za dugo skladištenje sa odličnom ljuskom, i mnogi proizvođači se za njih rado odlučuju, rekao nam je Denis Novak regionalni distributer

Ova proizvodna godina počela je loše za proizvođače luka, ali samo oni koji su uradili kompletnu agrotehniku ne moraju da brinu o prinosu. Stručna podrška agronoma kompanije Arum uvek je na terenu spremna da pomogne kada je to potrebno.

„Poslednjih nekoliko godina smo krenuli i zaposlili jedan veći broj mladih agronoma koji pokrivaju celu teritoriju Srbije a naročito posebnu pažnju poklanjamo Vojvodini. Zato što je crni luk najviše proizvodi tamo i tamo su najveći proizvođači u Srbiji“, kaže Zoran Puača, direktor kompanije Arum.

 


Dani polja luka Arum - © Agromedia

Pored kvalitetnih hibrida luka i stručnih agronoma kompanija Arum već više godina u svojoj ponudi ima sisteme za navodnjavanje, đubrenje i zaštitu. Ona više godina radi đubriva i sisteme za navodnjavanje jedne izraelske firme. A od prošle godine u ponudi imaju i specijalne biostimulatore španske firme Kinitek. 

Osim podrške agronoma i odgovarajućeg programa zaštite, kvalitet hibrida luka je glavni razlog zbog kog se mnogi proizvođači odlučuju za saradnju baš kompanijom Arum.


Sagovornici:

Zoran Puača, direktor kompanije Arum
Goran Salonski, proizvođač crnog luka
Denis Novak, Bejo Zaden d.o.o.
Milanko Gajić, kompanija Arum
Marko Kuzmanović, kompanija Arum
Branislav Kukučka, proizvođač luka


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica