Gajenje krompira BEZ OKOPAVANJA – Manje posla i bez oštećenja

Gajenje krompira BEZ OKOPAVANJA – Manje posla i bez oštećenja

Veći deo biljnog otpada koji sakupite u toku jeseni iz svog dvorišta ili bašte možete prebaciti u kantu za kompost, a možete i dodati direktno na leje gde ćete saditi rani krompir i spasiti sebe od mučnog okopavanja. Verujemo da će nakon toga jedenje mladih krompirića postati još veće uživanje.

Uzgoj krompira bez kopanja - © Agromedia

Rani krompir se sadi kada padne temperatura jer je potrebno da se zemlja toliko ohladi da krompir ne može da klija, nego da može da prezimi u zemlji i počne da raste u rano proleće. Dobra krtola je najvažnija za sadnju krompira, a rani krompir se sadi kako bi se što ranije uživalo u mladim krompirićima.

Kako biste mu napravili idealne uslove za rast, na leje gde ćete saditi krtole krompira možete sakupiti sav biljni otpad koji imate u bašti i napraviti jedan deblji sloj (15cm). Na to je potrebno dodati tanji sloj zemlje i u te „posteljice“ posadite krtole na standardan način. Posađeni krompir će imati samo benefite u ovom biorazgradivom hranivu. Na kraju, možete da stavite sloj sena, kao vrstu malča.

Druga prednost ovakvih leja je što nema puno rada, odnosno nema okopavanja. Osim što ćete uživati u mladim krompirićima, imaćete i manje posla.

7 saveta za pravilno čuvanje krompira tokom zime

Ovaj takozvani „no dig“ princip uzgoja je vrlo popularan kod baštovana u svetu jer se na ovaj način ne uznemiravaju mikroorganizmi u zemlji i nema kopanja krompira, već samo razgrnete naslage koje ste napravili, što je zapravo rešenje za sve koji imaju probleme sa leđima.

Sadnja krompira u buretu: Brzo i jednostavno!

Prednosti „No dig“ uzgoja krompira (bez kopanja)

  • Nema okopavanja i nema kopanja;
  • To je sjajan način da se očisti zemlja od korova je ovakav način malčiranja blokira svetlost i korov ne može da raste;
  • Dobijate biohranivo, a malč sa površine će se takođe razgraditi i dodati organske materije u zemlju;
  • Nema više oštećenja krompira jer ne morate da ga otkopavate, samo razgrnete naslage;
  • Krompir će mnogo bolje izgledati: biće gladak, čist i sa manje ljuske.

Nedostaci uzgoja krompira bez kopanja

Moguće je da će trebati malo više zalivanja, a prinos će verovatno biti nešto manji nego kod standardnog uzgoja krompira. Međutim, prema iskustvima ljudi koji godinama rade na ovaj način razlika je toliko mala, da je zanemarljiva.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica