Evo zašto je paprika ljuta

Evo zašto je paprika ljuta

Svi ponekad volimo da se dobro „zaljutimo“, mada se često nekad i iznenadimo koliko neka paprika može biti ljuta. Kada nam se to desi, ne možemo a da se ne zapitamo zbog čega je paprika ljuta i šta to utiče na njenu ljutinu.
 

Zašto je paprika ljuta? - © Pixabay

Zbog čega je paprika ljuta?

Kapsaicin je prirodni alkaloid iz ljute paprike. Ovaj alkaloid je kriv što paprika ima karakterističan ljuti ukus. Različite vrste paprika i feferona sadrže različite količine kapsaicina.

Kapsaicin ili kapsacin je zapravo materija veoma složene građe. Ne otapa se u vodi, ali se lako otapa u alkoholu i uljima. Ukoliko se primeni na kožu, izaziva osećaj žarenja i hiperemiju (pojačanu cirkulaciju u tretiranom području), što pomaže u ublažavanju reumatskih bolova.
 

Paprika - © Agromedia

Šta utiče na ljutinu paprike?

Paprika može biti veoma ljuta, slaba ili može jednostavno da ne sadrži ljutinu. To zavisi od većeg ili manjeg prisustva kapsaicina u plodu. Sitne paprike su ljuće od krupnih, a zrele imaju više ljutine od zelenih. A one iz južnih i toplijih krajeva definitivno su ljuće od onih iz severnih i hladnijih.

Samo za najizdržljivije – sosevi od najljućih paprika na svetu!

Prilikom jednog istraživanja u Japanu, utvrđeno je da visoke noćne i dnevne temperature takođe mogu da utiču na povećanje sadržaja kapsaicina, zato je ljutina paprike u toplim područjima veća. Takođe, ljute papričice iz zimske proizvodnje u zaštićenom prostoru su slađe od letnjih.
 

Paprika - © Agromedia 

Zašto je dobro jesti ljutu papriku?

Da bi se telo oslobodilo boli, mozak počinje da luči endogene opijate koji spadaju u porodicu morfina, takozvane endorfine. Oni su odgovorni za dobro raspoloženje i izazivanje osećanja ugodnosti. Možda su upravo zbog kapsaicina iz čili paprike Meksikanci vrlo često nasmejanog lica i vedri, jer je čili paprika njihovo tradicionalno jelo i nacionalni začin.

OPASNO ljuta proizvodnja paprike – ali se isplati!

Pored toga, kapsaicin podstiče lučenje probavnih sokova i reguliše ravnotežu između osećanja gladi i sitosti. To se svojstvo u dijetama višestruko koristi kod ljudi koji su skloni prejedavanju tokom obroka. Njima se kao predjelo preporučuje salata u kojoj je sadržana začinska paprika. Nakon takvog predjela u potpunosti može da se suzbije prejedanje i povećana želja za obilnim glavnim obrokom i desertom. Dobro je znati za taj mali trik, posebno onda kada pregladneli sedamo za pun sto. Zato zapamtite da prvo treba da pojedete papriku, a zatim sve ostalo.
 

Paprika - © Agromedia 

Koje su to najljuće paprike na svetu?

U ljutoj paprici najljući je unutrašnji deo, zvani konac i sam perikarp, odnosno sočni deo ploda. Pa tako u mesu (spoljnom zidu) ploda sorte Halapenjo (meksička džinka) ima svega 0,12mg%, a u unutrašnjem koncu ima 18,37mg% kapsaicina.

U Americi se ljutina izražava u SU jedinicama (Scoville unit). Ovo su neke od najljućih paprika na svetu merene u skovilima:

  • Slatka paprika – 0 jedinica
  • Pepperoncini – 100-500 jedinica
  • Halapenjo – 2 500-5 000 jedinica
  • Kajenska paprika, tabasko, guntur čili – 30 000-50 000 jedinica
  • Crvena savina habanera – 360 000-500 000 jedinica
  • Naga viper, infinity čili – 855 000-1 500 000 jedinica
  • Trinidad scorpion butch – 1.463.700 na skovilovoj listi bila je dugo rekorder
  • Carolina reaper – sa 2.200.000 sadašnji je rekorder u ljutini

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.