Evo kako izgleda savremena setva krompira!

Evo kako izgleda savremena setva krompira!

Kompanija „Arum“ je prošle nedelje u Gospođincima na imanju porodice Salonski postavila veoma savremeno sortno ogledno polje krompira. Na njemu će se tokom cele vegetativne sezone pratiti razvoj 22 komercijalne i 4 takozvane kompanijske sorte krompira iz kompanije „Agrico“.

Živko Bugarčić iz kompanije „Arum“ objasnio nam je kakve su sorte krompira posejane na oglednom polju u Gospođincima, na koji način je i uz pomoć kakve sejalice ova setva obavljena.  

Firma ‘Arum’ organizuje tradicionalne ‘Dane polja’ širom Srbije. Obično u jednoj godini imamo desetak lokaliteta, a svaki od njih koristimo po dve godine. U Gospođincima smo na nekim njivama tokom 2011. i 2012. godine proizvođačima predstavili zaista veliki broj sorti, koje su sada već u širokoj proizvodnji. Prvi put smo tada predstavili sorte koje mogu da rode do 70-80 tona po hektaru i one se danas koriste u komercijalnoj proizvodnji“, rekao je dr Živko Bugarčić iz kompanije „Arum“.
 

Krompir u džaku - ©Agromedia 

Na ovom oglednom polju, od 22 komercijalne sorte, 16 ih je u prvoj generaciji umnožavanja i to na više od 30 hektara. Međutim, neke od njih prisutne su u širokoj proizvodnji i po više od 10 godina. Često se postavlja pitanje – zašto su nam potrebne nove sorte. Selekcioneri ‘Agrica’ redovno stvaraju izuzetno kvalitetne i rodne sorte“, istakao je Živko.

„Zato je naš cilj da proizvođače što pre upoznamo sa njima. Među najnovijim sortama istakao bih Konstancu, koja će verovatno biti priznata i kod nas u tekućoj godini, pa je već od sledeće očekujemo u široj proizvodnji“, dodao je Bugarčić.
 

Prosečan radni učinak ove mašine, u vojvođanskim uslovima, za njive dužine 400 metara, iznosi jedan hektar za sat i po vremena.

Setva krompira na imanju porodice Salonski obavljena je savremenom automatskom sadilicom koja je već poznata po izuzetno velikim učincima. Ona ima usipni koš za oko 2,5 tone krompira, depozitor za zemljišni insekticid, kao i dva bunkera za mineralno đubrivo.


Specifičnost ovog modela je i u tome što ga je nemačka firma „Cramer“ konstruisala tako da traka koja nosi krtole omogućava da ne dolazi do njihovog dupliranja u sadnji. Uz to, ova sadilica ima i tri modela kofica, pa može da sadi i krtole koje su sitnije od 35 mm, ali i one koje su izduženog oblika, do 12 dužnih centimetara.
 

Setva krompira - ©Agromedia 

Prosečan radni učinak ove mašine u vojvođanskim uslovima, za njive dužine 400 metara, iznosi jedan hektar za sat i po vremena. Postoje dve ovakve mašine u poslednje tri godine, pored mašina koje je nabavio ‘Marbo’ za savremenu proizvodnju čipsa. Obe obezbeđuju izuzetno preciznu sadnju i velike radne učinke“, objasnio je dr Živko Bugarčić.
 


dr Živko Bugarčić – ©Agromedia  

Osim za nemačke „Cramer“ sadilice, kompanija „Arum“ je ovlašćeni distributer za više od 20 proizvođača mašina za poljoprivredu. Oni čine takozvanu APH grupaciju koja nudi mašine za potpuno zaokružen proces proizvodnje povrća i krompira.


Sagovornik:
dr Živko Bugarčić, „Arum“

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica