Setva i gajenje DINJA – Evo šta treba da znate!

Setva i gajenje DINJA – Evo šta treba da znate!

dinje u polju

Za sadnju dinje u svom vrtu, važno je da znate da je potrebno malo više prostora. Dinja spada u vreže. Takva biljka može se prostirati dva metra u širinu u prečniku, te kada se odlučit da postavite kućice za dinju potrebno da ima prostora. Možete saditi dinju svake godine na drugom mestu, a na primer za ovu godinu možete odabrati poziciju na rubu bašte. 

Možete posejati kućice sa dinjama koje će onda početi da puštaju svoje vreže koji će se širiti. Takođe, možete ih s vremena na vreme upravljati da idu ka delu bašte gde želimo da se šire. Važno je znati da kada sejemo dinje, moramo dobro i kvalitetno pripremiti zemlju gde će biljke da rastu.

Kada one formiraju svoje vreže do pola metra dužine, možete ih okopavati, održavati plevljenjem i zalivati. Međutim kasnije kada vreže nabujaju i kada se u potpunosti pokrije površina pod samom biljkom, već nije mogućnost da se uđe unutra i da se okopava jer biste za taj način oštetili vreže. Mi ćemo tada raditi samo plevljenje. Postoji mogućnost da posadimo dinje na plastične folije.


To znači pripremiti samo leju, postaviti najlon foliju ispod koje će biti sistem za navodnjavanje te se na taj način na razmaku od 60 do 70 cm sade dinje. I na taj način one rastu, budu na foliji a nema mogućnosti da se stvori korov. Time je obrada umanjena, te gajenje dinje pravo uživanje. Ne moramo koristiti PVC foliju već ih možemo saditi na klasičan način, na kućice. 

Ukoliko se odlučite za sađenje dinja, možete pripremiti jamicu tako što ćete kopati dovoljno zemlje, dodati stajskog đubriva ili MPK đubriva. Međutim, potrebno je da ovaj deo vrta bude prethodno dobro obrađen, te da je uneta velika količina stajskog i osnovnog đubriva. Potom možete napraviti kućice na kojima ćete posejati semenke. Dovoljno bi bilo napraviti kućicu koja je visoka 10 do 15 cm i izvišena poput krtičnjaka i ubaciti četiri do pet semenki. Od tog broja, trebalo bi bar tri do četiri klijaju i da dobijemo tri do četiri biljke.

Razmak između kućica za dinju jeste 60 do 70 cm ili maksimalno jedan metar, pod obavezom da se naredni red nađe bar metar do metar ipo razmaka. Na ovaj način biljke će biti dovoljno guste ali opet neće biti previše biljaka. Kada postavimo biljke u redu sa navedenim razmakom, bilo bi dobro da se u prolećnom periodu biljke zaštite. Ne morate postavljati najlonsku foliju preko njih, ali ukoliko imate montirani mali plastični tunel, možete postaviti. Na taj način će biljke dobro koristiti toplotu koji stvara plastenik te će one moći dobro da rastu.

dinja u polju


Postavljanjem samih semenki dinje, možemo očekivati da će biljke za 7 do 10 dana klijati. Nakon 10 dana biljke će oformiti svoje prve listove i tada treba voditi računa, ukoliko se desi da nema dovoljno kiše, moramo biljke dodatno zalivati. Veoma su nežne i osete nedostatak vlage. Nakon toga kada prođe neko vreme I kada se vreme prolepša i postane topla što donosi maj mesec tada možemo ukloniti najlon, uoliko smo ga postavili. Obavezno bi bilo da se s vremena na vreme otvara najlon da bi se moglo provetriti odnosno proluftirati da biljke koje se nalaze unutra ne bi bile ugušen vrućim vazduhom.

Dinje možete gajiti na organski način tako što ih nećete uopšte tretirati nikakvim sredstva. Međutim treba znati da dinje pogotovo kada su mlade, mogu biti oštećene od strane bolesti kao što je plamenjača, bakteriozna plamenjača ili pepelnica. Kada smo postavili najlonsku pokrivku preko biljke, tada neće doći do stvaranja vlage od kiše ili rose u toku noći ili kada je kišni dan, pa će listovi biti sveži odnosno biće zdravi. Ukoliko to niste uradili a desi se da je dosta vlažno i kišno vreme tokom maja meseca kad biljke najbolje bujaju, može se desi da se stvori plamenjača.

Naš predlog bi bio da se konsultujete sa stručnjakom iz poljoprivredne apoteke i da uzmete neko sredstvo koje se koristi kao preventivna zaštita od plamenjače za mlade biljke. Na taj način ćete biljke koje ste posejali, odgajiti da dođe vreme da cvetavaju i da dođe vreme da daju plod. Time ćemo imati zdrave biljke. Ko to ne želi, obavezno bi bilo redovno okopavanje i smanjivanje vlage i korova oko biljaka i samo provetrene biljke bez korova, biće zdrave.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica