Da li je proizvodnja brokolija isplativa?

Da li je proizvodnja brokolija isplativa?

Brokoli raste i razvija se poput karfiola, a u zemljama centralne i severne Evopre skoro se i ne uzgaja, jer pokazuju slabu otpornost na hladnije vreme. 

 

U Srbiji se povrtari često odlučuju za proizvodnju brokolija. Razlog tome su zdravi sastojci koje u sebi sadrži brokoli, pa ne čudi što se svakodnevno koristi u ishrani. Takođe, proizvodnja kupusnjača nije previše zahtevna i uz manja ulaganja moguće je dobro zaraditi. Upravo zato se poljoprivrednik Goran Koldžić iz Subotišta odlučio za brokoli, nakon što mu je poplava uništila zasad ranog kupusa.

Ove biljne vrste nikada nemojte saditi zajedno

Brokoli @sekapporchard.com

Pre brokolija bila je druga kultura, odnosno rani kupus. Iako je poplava nanela štetu, odlučili smo se da zasadimo ponovo kupusnjače i time proširimo asortiman povrća. Zasadili smo futoški kupus, karfiol i brokoli.

Ove biljke morate saditi zajedno, one savršeno sarađuju u bašti

 

Gajenje brokolija nije zahtevno i ne oduzima nam vreme u bavljenju drugih oblasti poljoprivrede, kao što su stočarstvo i ratarstvo.


 

 Da li je proizvodnja brokolija zahtevna?

Kupusnjače nisu zahtevne za proizvodnju, lakše ih je uzgajati nego papriku. Ima manje obaveza oko njih, manja ulaganja a veća je zarada, dok je kod paprika obrnuto.

Svoje proizvode prodajem na Kvantašu i sve što proizvedem to i prodam.


Brokoli u ishrani @kreativnirecepti.com

Da li ima posebnih problema oko zaštite i bolesti biljaka?


Pored uobičajenih štetočina kao što su gusenice, leptir kupusare i bele leptiraste vaši, do sada nije bilo većih problema.


Goran Koldžić @agromedia.rs

Na koji način bi se najviše pomoglo manjim proizvođačima?

Potrebno je da subvencije budu veće, kako bi rezultati zaista bili vidljivi. Konkretno, država bi više trebala da brine o formiranju cena prilikom otkupa proizvoda. Za ovaj posao su sazlužni natkupci koji prodaju proizvode po duploj ceni, i to one koje najbolje rode.“

Sprečite prehladu – jedite više povrća i meda

 

Red je i da se manjim proizvođačima pruži pomoć države. Većinu subvencija koje država pruža je velikim proizvođačima, a mislim da smo i mi manji proizvođači zaslužni što srpska poljoprivreda ide napred.”

Onaj koji je proizvođač trpi sav rizik, a preprodavci uzimaju gotov proizvod, zaključio je poljoprivrednik Goran Koldžić iz Subotišta.

Sagovornik:
Goran Koldžić, Subotište

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica