Crne i bele rotkve – salata iz zimske bašte

Crne i bele rotkve – salata iz zimske bašte

U zimskoj bašti našeg vrednog Vladimira Milutinovića još uvek ima kvalitetnog i svežeg povrća. Kada se malo otopio sneg iz svog vrta izneo je belu i crnu rotkvu.

Crna i bela rotkva se tradicionalno koriste kao zimske salate, naročito na posnoj trpezi. Svako ko je u toku avgusta posejao rotkvu u plodovima uživa u januaru.

S obzirom na to da je 2 prošla godina bila kišna ovo povrće se lepo razvijalo i rodilo lepe i dobro formirane plodove bez puno zalivanja i truda.

„Pored bele i crne rotkve, postoje i rozikaste, žute, šarene, različitog oblika. Zimska rotkva je popularna zato što ne mrzne na niskim temperaturama i visokom minusu. U proteklom periodu je bilo i -15 a koren rotkve koji je bio iznad zemlje nije promrzao“, objašnjava Vladimir Milutinović.

Plodovi crne i bele rotkve nakon branja i čišćenja čuvaju se na hladnom i tamnijem mestu.

Crna zimska rotkva © Pixabay

Tako očišćene rotkve mogu da se čuvaju i mesecima tvrdi Vlada. Ipak, on najviše voli da plodove donese direktno iz bašte po potrebi.

Kako se pravi kolac?


„Predlažem da se od ove rotkve prave salate, sveža rotkva je pravi izvor vitamina, sadrži dosta kalijuma, gvožđa, fosfora. Ukus je gorak, a postoje više i manje ljute koje se lako prepoznaju po boji kore.“

Crne rotkve su veoma ljute i karakteriše ih jak specifičan ukus, dok su bele nešto blaže i sočnije.

Priprema salate je vrlo jednostavna, rotkva se oljušti, opere i izrenda.


„Kako bi se ublažila gorčina, dobro je tako pripremljenu salatu potpopiti u kiselu vodu, uz malo soli i ulja dobija se kvalitetna salata. Uz praziluk po želji prava je poslastica, možda malo teža za stomak ali je izuzetno zdrava i dobra.“

Ukoliko i vi želite crnu i belu rotkvu u zimskoj bašti, budite vredni u avgustu!


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica