Cena paprike jako loša, ali postoji šansa da se to promeni

Cena paprike jako loša, ali postoji šansa da se to promeni

Uz sva očekivanja povrtara početna cena paprike za ovo doba godine je jako loša. Proizvođači, posebno na jugu zemlje, ističu da je za njih ova sezona počela sa gubitkom. Ipak postoji šansa da se od septembra situacija preokrene.

Cena paprike - © Zlatko Stojanović/Agromedia 

Paprika je ove godine doživela jako lošu cenu za ovo doba godine, prenosi nam Zlatko Stojanović, proizvođač iz Leskovca koji svoju robu prodaje na kvantašu u tom gradu. On nam je rekao da su proizvođači uprkos visokim očekivanjima doživeli razočarenje.

Belu papriku možete kupiti po ceni od 20 do 30 dinara za kilogram, a zelena paprika se kreće oko 50 dinara. Dok je kod ljute papričice popularne leskovačke džinke ili niške šipke zabeležena rekordna cena za ovo doba godine od 80 do 90 dinara.

Cena paprike - © Zlatko Stojanović/Agromedia

Prema Zlatkovom iskustvu ova cena bi mogla da se zadrži do septembra meseca kada počinje priprema za zimnicu. Tada će se cene kretati od 80 dinara za belu papriku, 100 za zelenu, dok će se džinka kretati od 120 do 150 dinara po kilogramu, objašnjava nam ovaj proizvođač koji već godinama unazad beleži kretanje cena po mesecima za svaku kulturu koji proizvodi. Ova evidencija ga do sada još nijednom nije izneverila.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica