Najopasnije bolesti koje napadaju bundeve

Najopasnije bolesti koje napadaju bundeve

Bundeva u polju

Bundeve su nezaobilazan dekor za Noć veštica a takođe su dobar nadev za torte. Kao i ostalo povrće u vrtu, bundeve su podložne bolestima. Posadite svoj usev bundeve na mesto sa dobro dreniranom zemljom i sa puno sunca, za optimalan prinos i sprečavanje bolesti. Takođe možete posaditi različite sorte uzgajane zbog njihove otpornosti na bolesti.

U nastavku pročitajte koje su to česte bolesti koje mogu napasti vaše zasade bundeva i šta treba da uradite da ih otklonite ili još efikasnije, kako da delujete preventivno.

Pepelnica

Ova gljivična bolest smanjuje prinos bundeve, negativno utiče na ukus i na dovodi do izumiranja biljke. Živi u zemljištu i u biljnim ostacima u vašem usevu u kojem gajite tikve. Ova gljiva se najpre pojavljuje u obliku bele, sive ili braon pepeljaste mrlje na stabljikama. U drugoj fazi se pojavljuje na donjoj strani listova, a zatim se širi čitavom biljkom. Ukoliko nije tretirano, lišće postaje žuto, zakrivljeno i tamno, što uzrokuje da biljka umre. Oslobodite se pepelaste plesni sečenjem i odstranjivanjem zaraženih delova, zalivanjem u ranim danima i primenom sumpora ili drugog prirodnog fungicida. Da biste sprečili pojavu pepelnice, gajite otporne vrste bundeve, poput „Chef’s Choice F1“ za jelo ili „Treasure F1“ za minijaturne ukrasne bundeve.

Antraknoza

Vlažno vreme podstiče antraknozu, još jednu gljivičnu bolest. Najaktivnija je kada je temperatura između 25 i 30 stepeni Celzijusa. Širi se vetrom, kišom i prljavim baštenskim alatima i može lako da se desi da prezimi u obolelim biljnim ostacima. Antraknoza izaziva kružne, tamno smeđe fleke na lišću i plodu. Listovi izumiru i opadaju, što na kraju ubija biljku. Da biste se oslobodili antraknoze, odstranite obolele delove biljke, uklonite zaražene undeve sa useva i više puta nanesite sumporni fungicid na svakih sedam do 10 dana. Da biste sprečili ovu gljivičnu bolest, nemojte ulaziti na vaš usev bundeve kada je vlažan, očistite baštenski alat i rotirajte useve.

Truljenje krune korena

Ovaj patogen tla živi u tlu i raste u toplim, vlažnim uslovima. Kruna truleži uzrokuje da požuti čitava biljka bundeve. U roku od dve do četiri nedelje od zaraze, biljka vene i propada. Krunska trulež proizvodi lezije prekrivene sivim ili belim plijesnima na tikvama. Ne možete se osloboditi truleži krune fungicidima. Da biste je kontrolisali, uklonite i obolele biljke. Sprečite širenje truleži krošnje čišćenjem baštenskih alata i rotacijom useva.

Bela trulež

Gljiva iz vrste Sclerotinia izaziva truljenje i neograničeno opstaje u tlu, zbog čega se epidemije često ponavljaju. Javlja se tokom vlažnog, hladnog vremena i oštećuje stabljike i plodove bundeve. Pojavljuje se u obliku belih fleka od buđi u predelu gde se stabljika povezuje sa plodom. Fleke se brzo šire po biljci, na kraju i ubijaju biljku. Da biste sprečili ovu vrstu truljenja, rotirajte useve, uklonite mrtve naslage i nanesite fungicide na inficirane delove useva tokom hladnog, vlažnog vremena.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica