Bezbroj upotreba kikirikija – Isplativa kultura koju gotovo niko ne gaji

Bezbroj upotreba kikirikija – Isplativa kultura koju gotovo niko ne gaji

Kikiriki je biljka koja je nepravedno zapostavljena u našem povrtarstvu. Uslovi za uzgoj postoje, a šta se sve proizvodi od kikirikija i koliko je ovo zapravo isplativa kultura možete saznati u ovom članku.

Kikiriki: isplativa kultura koju gotovo niko ne gaji - © Pixabay

Poreklo i rasprostranjenost

Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i u Starom svetu za kikiriki se nije znalo pre otkrića Amerike. Danas se kikiriki uzgaja gotovo svuda u svetu i predstavlja jednu od petnaest vodećih svetskih prehrambenih kultura. Pored toga, jedna je od najvažnijih namirnica u međunarodnoj trgovini.

U pitanju je jednogodišnja biljka koja, poput krompira, svoje plodove razvija u zemlji. Lako se uzgaja i u određenoj meri podnosi sušu. Gajenju kikirija pogoduju područja sa manje vode. Najviše mu odgovara rastresito, peskovito tlo.

Hranljiva svojstva kikirikija

Kikiriki je izuzetno hranljiva namernica. Jedan kilogram kikirikija sadrži čak 2700 kalorija. Hranjivi plodovi kikirikija imaju 12 esencijalnih i 8 dodatnih aminokiselina. Pored toga sadrži vitamine iz gotovo svih značajnih grupa, a sadrži i supstance koje su od velikog značaja za formiranje ćelija u našem organizmu, kao što su kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, bakar, kalijum, natrijum, cink…

Zbog svojih visokih kaloričnih vrednosti ovo je biljka je bila važan izvor ishrane ljudima na teškim ekspedicijama u udaljena područja i pod otežanim uslovima. Kikiriki je pomogao ljudima da putuju na Antarktik, lete u svemir. Takođe, imao je ključnu ulogu u otklanjanju neuhranjenosti u nekoliko afričkih zemalja.

Upotreba kikirikija

Svi delovi biljke se mogu komercijalno koristiti. Osim što se koristi u ishrani ljudi, upotrebljava se u medicini i kozmetologiji, za ishranu životinja i kao đubrivo.

Kikiriki: isplativa kultura koju gotovo niko ne gaji - © Pixabay

Plod kikirikija se jede neposredno, u pečenom ili prženom stanju, kao dodatak jelima i kolačima, a koristi se i za pravljenje brašna, ulja i putera od kikirikija.


Recept za Čiki – čuveni indijski slatkiš od samo 2 sastojka

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija, odnosno pasta od kikirija se dobija kada se dobro izmrvi pečeni kikiriki. Postoje dokazi da su još Azteci i Inke pekli i mrvili kikiriki.

Puter od kikirikija ima široku primenu u ishrani ljudi. Može da se maže na hleb, tost, a koristi se i kao dodatak mesima, proteinskim pićima i kolačima. Postoji bezbroj recepata i načina upotrebe putera od kikirikija u ishrani.


Trendovi u ishrani: Potencijal za novi izvor zarade

Osim što se koristi u ishrani i u kulinarstvu puter od kikirija ima i druge praktične primene u kući. Sa puterom od kikirikija možete da čistite kožni nameštaj, cipele ili tašne. Ulje iz putera ne samo što će ih očistiti već se im dati predivan sjaj. Takođe, može da se napravi zamka za miševe jer  ga oni prosto obožavaju. Sa puterom od kikirikija možete da „popravite“ vrata koja škripe, da skinete ulepljenu žvaku sa nečega ili da uklonite lepak.


Bezbroj upotreba kikirikija - Isplativa kultura koju gotovo niko ne gaji- © Pixabay

Brašno od kikirikija

Od izmrvljenog i odmašćenog ploda kikirikija pravi se brašno. U procesu izrade brašna koristi se pečeni kikiriki, koji se usitni u pastu i onda se istisne ulje. Rafinisanjem mase kikirikija koja je preostala nakon što je ulje istisnuto nastaje brašno. S obzirom na njegov kvalitet i nivo uklonjene masnoće, kikirikijevo brašno u svom sastavu može da sadrži i preko 50% proteina.

Odmašćeno brašno od kikirikija ima široku primenu u kulinarstvu. Koristi se kao dodatak za pravljenje hleba i drugih peciva, za pravljenje kolača, makarona, palačinki i pudinga. Takođe, koristi se u pripremi sladoleda.

Ulje od kikirikija

Kikiriki se, takođe, koristi za pravljenje prehrambenog ulja. Postoji nekoli vrsta kikirikijevog ulja: rafinisano kikirikijevo ulje, ekstra devičansko nastalo hladnim ceđenjem, aromatično… Filtrirano rafinisano ulje se koristi za kuvanje i pravljenje margarina. Pošto je vrlo aromatično, kuvari ga koriste kao završno ulje, a proizvođači hrane ga koriste za aromatiziranje.

Bezbroj upotreba kikirikija - Isplativa kultura koju gotovo niko ne gaji- © Pixabay

Industrijska upotreba

Kikiriki ima različite industrijske namene. Boje, lakovi, mazivno ulje, za poliranje nameštaja; insekticidi i nitroglicerin se prave od kikirikijevog ulja. Sapun se pravi od saponificiranog ulja, a mnogi kozmetički proizvodi sadrže ulje kikirikija i njegove derivate. Od kikirija se pravi ardil – visokokvalitetna vuna biljnog porekla. Ljuske kikirikija se koriste u proizvodnji plastike, zidnih ploča, abraziva, goriva, u izradi papira i izradi lepka.

Hrana za stoku

Stabljike kikirikija se koriste kao hrana za stoku u zelenom i sušenom obliku, i kao silaža.

Za ishranu peradi i stoke koristiti se brašno od kikirikija u kombinaciji sa drugim brašnima, tako da se prave pogače koje imaju visok sadržaj proteina. Pogača od kikirikija se uglavnom koristi kao proteinski dodatak.

Bezbroj upotreba kikirikija - Isplativa kultura koju gotovo niko ne gaji- © Pixabay

Posebno se koristi u ishrani preživara. Na primer, u Indiji se koristi za ishranu goveda, bivola, ovaca i koza . U SAD-u obrok od kikirija je preporučen četrdesetih godina prošlog veka. Nedavnim ispitivanjima se otkrilo da ishrana koja sadrži oko 20% brašna od kikirikija ima pozitivan uticaj na krave muzare i da one daju više mleka.

Kikiriki kao đubrivo

Opna kikirikija može da se koristi kao đubrivo.
Na kraju, kao svaka mahunarka, kikiriki vezuje atmosferski azot i na taj način poboljšava plodnost zemljišta za narednu kulturu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica