Bez muke: Zaštitite mladi grašak od puževa uz pomoć peršuna

Bez muke: Zaštitite mladi grašak od puževa uz pomoć peršuna

Peršun je izuzetno zdrava i vrlo popularna biljka. Kako zbog svoje aromatičnosti i specifičnog mirisa i ukusa kojim obogaćuje najrazličitija jela, tako i zbog vrlo visokog sadržaja vitamina C, ali i hranljivih materija i minerala. Ono što možda niste znali o peršunu, a što vam može biti od velike pomoći u pripremama za početak sezone, jeste da uz pomoć peršuna možete zaštititi mladi zasad graška od puževa.

 

Peršun može zaštititi grašak od puževa - ©Pixabay

 

Januar je na izmaku, pa polako kreće priprema za novu sezonu i prolećnu setvu povrća. Ovo je vreme kada se prave planovi i proračuni, i odlučuje koje ćemo kulture i na kojim površinama gajiti naredne sezone. Kao što na vreme planiramo odabir kultura i setvene površine, tako isto na vreme moramo razmišljati i o štetočinama koje se mogu pojaviti i koje mogu umanjiti naše prinose.

Jedna od prvih kultura u svakoj sezoni jeste grašak. Prolećna setva graška počinje već polovinom februara, a možda najveći problem poljoprivrednika u proizvodnji graška jeste pojava puževa. Puževi naročito vole mladi grašak, pa se može dogoditi da nekada unište i čitav zasad.

Postoji više načina kako da puževe držite dalje od vaše bašte. Jedan od načina da se zaštitite od puževa jeste i da u blizini graška posejete peršun.

Peršun je mala zelena biljka koja ne zahteva mnogo prostora, pa ga svake sezone možete posejati po obodu bašte. Na ovaj način stvorićete jednu zelenu borduru koja će delovati kao zaštita povrću koje imate u bašti.

 Puževi golaći mogu uništiti mladi grašak - ©Pixabay


Gajenje peršuna na njivi i u plasteniku ima višestruke koristi. Naime, peršun štiti biljke od insekata ili štetočina. Ovo je naročito važno za mladi grašak.

U rano proleće mladi grašak posebno mogu oštetiti puževi golaći. Za vrlo kratko vreme puževi mogu uništiti čitav zasad graška. Ipak, ono što puževi golaći ne podnose jesu arome peršuna. Iz tog razloga bordura od peršuna po obodima dela bašte na kojem gajite grašak, smanjiće potencijalnu opasnost od ovih štetočina.

Pored toga, imaćete peršun tokom čitave godine. Peršun jako dobro podnosi niske temperature, pa će već u aprilu isterati drške na kojima će se kasnije stvoriti cvetovi sa semenom. Seme možete sačuvati pa posejati naredne sezone, a ukoliko ga ne pokupite ono će se samo rasejati. Na ovaj način zaštitna zelena bordura od peršuna i sledeće godine čuvaće vašu baštu od insekata i puževa.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica