Srbija ima 1,2 miliona košnica – Falsifikovani med i dalje velika prepreka

Srbija ima 1,2 miliona košnica – Falsifikovani med i dalje velika prepreka

Deveti državni pčelarski sajam održan je ovog vikenda na Beogradskom sajmu. Sajam je okupio 114 izlagača, a tom prilikom je potpisan i Sporazum o gradnji pogona za prikupljanje i plasman meda u opštini Rača.
 

Srbija ima 1,2 miliona košnica, falsifikovani med i dalje velika prepreka - © Pixabay

Na otvaranju Sajma rečeno je da Srbija ima 15.000 pčelara i oko 1,2 miliona košnica, od čega je milion obeleženo. Organizatori su istakli i da Srbija ima najveći broj košnica po glavi stanovnika, odnosno jednu na šest stanovnika.
 

Broj uginulih pčela raste, pčelari zabrinuti

Međutim, uprkos tome, neki od izlagača na Sajmu kažu da je ova godina bila izuzetno loša za pčelare.

„Ova godina bila je jedna od gorih za pčelarsku proizvodnju. Imali smo velike gubitke. Livadska i bagremova paša bila je jako loša, što je izazvalo slabost pčelinjeg društva. Tako oslabljene, one su teško preživele zimu koja je trajala dugo”, kaže Irena Savić iz Leskovca, koja se sa svojim suprugom već 30 godina bavi pčelarstvom.
 

Održan je Deveti državni pčelarski sajam - © Agromedia

Ono što pčelarima još kvari računicu jesu falsifikati meda koji su preplavili tržište i koji se prodaju na pijacama, ali i u prodavnicama poznatih trgovinskih lanaca. Ovaj takozvani med uglavnom nije štetan, ali nije ni pravi, a to kupci treba da znaju.

Irena kaže da i pored toga što vodi detaljnu evidenciju o svakom pčelinjom društvu, borba sa „lažnim medom” ne funkcioniše baš najbolje.
 


Nastavlja se borba pčelara protiv „lažnog meda“


„Borba je teška. Lako se možete boriti sa lojalnom konkurencijom, teško je dobiti bitku protiv nelojalne. S jedne strane, od nas se traži da vodimo evidenciju o svakom pčelinjem društvu, što je potrebno u pčelarstvu, jer se na taj način omogućava jedna kontinuirana proizvodnja. Dok s druge strane, u prodavnicama možete kupiti med čije poreklo nije poznato. Borba s tim je jako teška, jer u zakonu postoje rupe koje štite takve proizvođače”
, kaže Irena.
 

Irena Savić iz leskovca i njen suprug već 30 godina se bave pčelarstvom - © Agromedia


Ona dodaje da čak i na pijaci mi možemo kupiti voće koje je tretirano raznim pesticidima, a da pritom ne znamo šta smo kupili i pojeli. Isti je slučaj i u pčelarstvu. Zato je najsigurnije kupovati med od proverenih proizvođača, koji stoje iza onoga što su proizveli, preporučuje Irena Savić.
 

Da li i vi sami proizvodite hranu za vaše pčele?Organizator
Devetog državnog pčelarskog sajma bio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), koji ima 9.648 članova u 229 pčelarskih organizacija.

Sagovornik: Irena Savić iz Leskovca

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica