SAVETI ISKUSNOG PČELARA: Crna folija pobeđuje i najljući mraz

SAVETI ISKUSNOG PČELARA: Crna folija pobeđuje i najljući mraz

Koliko sela, toliko običaja, a koliko pčelara toliko i načina pčelarenja. I dok neki pčelari tvrde da pčelinja društva zimi ne treba posebno utopljavati Sveto Koldžić iz Štrbaca kod Rudog to opovrgava postavljanjem folija na satonoše, ali i omotavanjem košnica.

 Pčele - © Agromedia

Folija služi pčelama za lakše održavanje mikro klime u košnici ,ili lakšeg održavanja konstantne temperature u košnici. Vlaga se pojavljuje u svakoj košnici kada pčele krenu sa odgajanjem legla. Folija omogućava pčelama sakupljanje kondenza unutar košnice kada su vremenski uslovi loši i kada pčele ne mogu izvan košnice,inače mnoge stradaju baš iz razloga što moraju izlaziti po vodu a napolju je kiša ili je došlo do zahlađenja.

„Za omotovanje tela košnice sa kubetom i hranom koristim parapropustljivu foliju. Da bi je lakše i brže postavio i skinuo na tri mesta na kraju komada folije sam zašio čičak tako da se ovaj posao kvalitetno obavi“, kaže Koldžić.

Efikasna metoda

On objašnjava da je prošle godine u vreme ljutih mrazeva na pčelinjaku na hiljadu metara nadmorske visine ova crna folija pobelela od kristala nastalih isparavanjem pare i toplote iz tela košnice.

„Ovo se pokazalo veoma efikasno. Folije postavljam u decembru, a skidam početkom maja. One čuvaju toplotu u košnici, privlače sunce kad ga je najmanje, a paru ispuštaju u jednom smeru tako da u telu nema nikad vlage što može biti pogubno za pčelinja društva“, dodaje Koldžić.

Pčele - © Agromedia

Pored ovog načina čuvanja toplote i mikroklime u košnici Koldžić na satonoše postavlja providne parapropustljive folije koje nikad ne skida u toku pčelarske sezone.

„To radim odavno s tim da ispod ovog matrijala stavljam pogače a onda zbijeg sa običnom hranilicom kroz koju struje isparenja iz košnica“, ističe ovaj pčelar.

Posebni recepti za uspeh

Da bi imao zdrava i produktivna društva Koldžić je svake godine, na kraju februara, dodavao na satonošu dve pogače sa po dva kilograma koje pravi po posebnom receptu.

„Na 50 kilograma mlevenog šećera dodam pet kilograma meda, 1,5 kilogram suvog kvasca, zatim 1,5 kilograma polena, četiri litra KASA 81, pola litra jabukovog sirćeta, dva limuna i supenu kašiku soli, kaže Koldžić.

Da bi dobio kvalitetan med ne kosti hemijske preparate za uništavanje varoe, već ram građevnjak, KAS 81, mravlju i oksalnu kiselinu.

Sveto je jedan od najboljih pčelara na ovim prostorima, nosilac brojnih priznanja za paletu od dvadesetak proizvoda na bazi meda, polena i propolisa.

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Piše: Radoje TASIĆ

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti