Medom protiv jesenjih virusa!

Medom protiv jesenjih virusa!

Med, kao jedan od najzdravijih proizvoda prirode, ima visoku primenu u ishrani ljudi. Zbog svojih hranljivih sastojaka, koristi se kako za poboljšanje zdravlja, tako i u kozmetici. Manje je poznato da se med upotrebljava i za zaceljivanje rana, a to je samo još jedan od mnogih blagotvornih dejstava ovog savršenog proizvoda.
 

Med je nešto između hrane i leka. Ima vrlo kompleksan sastav, više od 70 blagotvornih materija, koje variraju u zavisnosti od vrste meda. Neizostavan je sastojak mnogih slatkiša i kao takav ulepšava ukus proizvoda za poboljšanje zdravlja. Kada je reč o zdravlju, u jeku borbe protiv jesenjih virusa, med ima značajnu ulogu.

Zbog svojih lekovitih svojstava, med se koristi za podizanje imuniteta. Dovoljno je koristiti 2 do 3 kašičice meda dnevno, kako bi se zaštitili krvni sudovi i obnovile ćelije organizma. Kašičicu meda potrebno je držati u ustima i lagano otapati, jer se na taj način jezičnim žlezdama hranljive materije brzo prenose u krv.
 

 Med @agromedia

Ukoliko ste prehlađeni med, najbolje lipov, rastvorite u šolji toplog mleka i popijte. Poželjno je dodati i malo limunovog soka. Mleko ne sme biti vrelo, jer se pri visokoj temperaturi gube hranljivi sastojci meda.

Lekovitost meda

Naučno je dokazano da med ubija bakterije i pokazalo se da je delotvoran čak i kod onih otpornih na antibiotike. Postoji nekoliko vrsta meda i svaki se razlikuje po sastavu, a samim tim i po značaju za organizam. Za poboljšanje zdravstvenog stanja, poželjno je koristiti tamnije medove. Naravno, svaki je zdrav!

Dovoljno je koristiti 2 do 3 kašičice meda dnevno, kako bi se zaštitili krvni sudovi i obnavljale ćelije organizma.

Med u kombinaciji sa cimetom koristi se protiv virusa, za poboljšanje imuniteta i protiv prehlade. Jednu kašiku meda i još jednu cimeta spojiti i uzimati tri puta dnevno uz čašu vode. Takođe, kombinacija meda i cimeta pomaže kod bolesti srca, visokog holesterola, artritisa i tako dalje. 


Kod prehlade je takođe preporučljivo uzimati med i đumbir. Đumbir ima antibakterijska, antitoksična i antigljivična svojstva. Pola kilograma meda pomešajte sa dva izrendana korena đumbira i uzimajte po jednu kašiku 3 do 4 puta na dan. Ova kombinacija brzo će otkloniti simptome prehlade i poboljšati zdravlje organizma.
 

Med @agromedia

Drugi pčelinji proizvodi

Pored meda i drugi pčelinji proizvodi imaju značajna lekovita svojstva. Antibiotsko delovanje ima i propolis, a interesantno je da na njega bakterije ne mogu postati otporne. Propolis kapi možete utrljati na grudi, kako biste umirili kašalj.


Sa medom, ili čajem od kamilice, ove kapi čiste disajne puteve, a možete ih koristiti tako što ćete u vrelu vodu, ili čaj, dodati kapi propolisa i tako se inhalirati. Takođe, u teglu meda možete staviti sirov propolis, on će povećati lekovita svojstva meda.
 

Med @agromedia


Jedino o čemu bi trebalo da se vodi računa kada je reč o medu jeste da li je on prirodan ili veštački. Veštački med izgleda kao i prirodan, istog je ukusa, ali nema lekovita svojstva. Međutim, lako se prepoznaje. Na primer, u čaši vode prirodni med padne na dno i ne menja oblik, dok se veštački otapa. Takođe, kada se tegla okrene naopako, kod prirodnog meda stvara se vazdušna lopta.

Tokom jesenjih dana koristite domaći prirodni med i zaboravite na viruse i prehlade!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica