Jedinstvena akcija pčelara i voćara – Da svima rodi!

Jedinstvena akcija pčelara i voćara – Da svima rodi!

Odbor za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije započeo je u opštini Topola jedinstvenu akciju pod nazivom „Da svima rodi“, u kojoj će se košnice planski dovoziti na preko 2.000 hektara voćnjaka kako bi povećali oprašivanje i na kraju rod. Ovaj odbor je u saradnji sa lokalnim pčelarom, Markom Rakočevićem, iz sela Donja Trnava kod Topole, organizovano obezbedio stajališta za košnice koje će biti strateški raspoređene. A mesta ima za preko 60.000 košnica.

voćnjak u cvetu @Agromedia

Ovo je prvi put da se voćarima ovog kraja ukazala prilika da u saradnji sa pčelarima dovoze pčelinje zajednice u što većem broju. Marko Rakočević, vlasnik 60 pčelinjaka i glavni organizator na terenu, kaže da je već prvog dana najavljeno dovoženje 1.000 košnica. Seljenje bi moglo da krene već ovih dana.

Košnice @Agromedia

Pčelari ne traže nikakvu nadoknadu, već zahtevaju da svi zajedno primenjuju zakon o voćarstvu i sprovođenje pravila za zaštitu bilja. Vlasnici košnica koji su zainteresovani za voćnu pašu moraju da imaju urednu dokumentaciju za seleće pčelare. Ideja je da na terenu obezbedim logističku podršku, kontakt sa voćarima i dobre prilaze parcelama. Topola je poznata kao voćarski kraj. Imamo preko 2.000 hektara, a na svaki može da se rasporedi otprilike 30 košnica“, kaže Marko Rakočević, glavni saradnik na terenu.

Marko Rakočević pčelar @Agromedia

Ideja je, kaže Marko, potekla nakon fantastičnog prolećnog razvoja pčelinjih zajednica. On uprkos predrasudama i ranijim lošim iskustvima, kada je bilo trovanja pčela na voćnoj paši, veruje da će se na obostranu dobit svi pridržavati zakona i neće prskati voće na nepravilan način.

 


Topola je poznata kao voćarski kraj. Imamo preko 2.000 hektara, a na svaki može da se rasporedi otprilike 30 košnica.

Pčelarima će to omogućiti brz i pravilan razvoj zajednica, kao i prinos meda i polena. Voćari će imati bolje oprašivanje, koje može da poveća prinos za čak 30 odsto“, dodaje Marko.

Ova akcija je način da se uspostavi poverenje između voćara i pčelara. U Odboru za zaštitu pčela kažu da niko ne može da garantuje da će se voćari pridržavati zakona i pravila o tretiranju biljaka, ali veruju da će domaćini učiniti sve da košnice postave na najbezbednija mesta. U Odboru dodaju da će voćari biti kontrolisani, a o ovoj akciji obaveštena je i fitosanitarna inspekcija koja će nadgledati ceo proces.


Pčelari će, ukoliko žele da postave svoja društva u voćnjake u okolini Topole, morati da imaju uverenje o zdravstvenoj ispravnosti životinja, dezinfekciju vozila, uredno obeležene košnice i tablu sa podacima i kontaktima.

Sagovornik:
Marko Rakočević, pčelar


Foto: Biljana Nenković

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica