Imamo više košnica po stanovniku od Kine

Imamo više košnica po stanovniku od Kine

U prilog tome koliko je pčelarstvo u Srbiji razvijeno govori i podatak da na 5,9 stanovnika dolazi jedna košnica, ocenio je Zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Milutin Petrović. Za pčelarstvo se može reći da je posao budućnosti.

 

Košnice - © Pixabay

„Kina ima šest miliona košnica pčela, a Srbija 1,2 miliona, to su podaci koji nas izdvajaju“, rekao je Petrović Tanjugu na Drugom sajmu pčelara održanom juče u Jagodini. Da bi se Kina izjednačila sa Srbijom, fali joj 220 miliona košnica. Ovom trendu u pčelarstvu značajnu ulogu ima država, koja je ove godine, pčelarima na ime subvencija opredelila 470 miliona i do sada uplatila 160 miliona dinara i istakao je da Srbija ima dobre uslove za razvoj pčelarstva.

Prema Petroviću ova godina je bila veoma loša za pčelarstvo, nije bilo bagrema, a to je osnovna pčelinja paša u Srbiji. Zbog lošijih vremenskih uslova, najteže je onima koji se pčelarstvom bave poslednje četiri godine.

Petrović je istakao da je Pčelarska organizacija Srbije, „prvi put u istoriji“, dobila poziv da bude kandidat na svetskom kongresu pčelara 2021. godine. Čeka se odluka, koja će biti doneta 3.oktobra u Istanbulu a kandidati su još Rusija, Slovenija i Danska.

Ove godine početi izgradnja pogona za prikupljanje meda koji će se graditi u Rači a koji će biti vlasništvu Saveza pčelara. „Rača je donirala 30 miliona dinara, dala hektar zemljišta i sve komunalne priključke, možemo reći da je to ukupno 450 miliona evra. Rača je vlasnik 20 odsto, a Savez 80 odsto“, rekao je Petrović.

Izvor: Tanjug, Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica