Ovo je pravi CARSKI sir iz Smedereva

Ovo je pravi CARSKI sir iz Smedereva

Zvonko Jovanović iz Smedereva, bavi se proizvodnjom punomasnih tvrdih sireva. U pitanju su pikantni, jaki i intenzivni sirevi koji sazrevaju i do tri godine. Otkrivamo kako ovaj sir nastaje i da li je ovo isplativ posao.

Inspiraciju za pokretanje ovog biznisa, Zvonko je pronašao u precima koji su istu tehnologiju primenjivali i pre 150 i 200 godina.

Sirevi koje pravi nisu standardni već imaju u sebi određene dodatke, koji im daju specifičnu boju i naravno ukus. Sirovinu otkupljuje od mlekara, prerađuje i kreira ove ukusne proizvode.

„Imamo sireve sa raznim dodacima: sa orahom, višnjom, aronijom. Sir u belom ili crnom vinu.“, kaže Zvonko i navodi da su ovo prave poslastice za hedoniste.

sir[/watermark_image]

Velike količine mleka daju savršen sir

Da bi nastao 1 kilogram ovog premium sira, potrebno je čak 20 litara mleka.

Fermentacija i sazrevanje traju i do tri godine, pa je potrebno dobro se potruditi do rezultata. Za proizvodnju koristi tehnologiju od pre više vekova, kada nije bilo frižidera i zamrzivača. Zato su to sirevi koji ne mogu da se pokvare – možete ih čuvati gde god poželite.

Ipak, iako potrošači u Srbiji još uvek ne prepoznaju dovoljno kvalitet tvrdih sireva, to se polako menja.

„Mi smo zemlja belih sireva. Potrebno je edukovati ljude da i ovaj sir ima neko svoje mesto i da je poznat svuda u svetu.“, ističe Zvonko.

carski-sir[/watermark_image]

Kvalitet ima svoju cenu

Cene sireva iz Zvonkove ponude variraju od 2500, 3000 dinara do sira sa belim tartufima koji se prodaje i za 15000 dinara! Ovo ne čudi, jer u takav proizvod ide čak 6% skupocenih belih tartufa.

Kako kaže, od ovog posla može da se živi, ali je potrebno i da država prepozna ovakav način proizvodnje i ovu vrstu proizvoda.

One koji žele da im proizvodnja sira postane delatnost, savetuje da veruju u ono što rade.

„Čovek mora da veruje, ima volje i bude optimista. Uspeh dolaz na kraju.“, zaključio je Zvonko.

 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti