Budite na oprezu: u periodu pod snegom divljač može ugroziti mlade voćnjake

Budite na oprezu: u periodu pod snegom divljač može ugroziti mlade voćnjake

Snežni pokrivač koji je pao protekle sedmice pogodovao je prezimljujućim usevima, i poslužio kao toplotna izolacija. Sa druge strane, zbog nedostatka druge hrane u ovakvim vremenskim uslovima, divljač može uništiti mlade zasade voćaka.

 

Zec © Pixabay

Proteklu sedmicu na teritoriji čitave Srbije obeležilo je hladno i oblačno vreme sa snegom. Temperature vazduha bile su ispod proseka za ovo doba godine što je uslovljavalo apsolutno mirovanje svih prezimljujućih poljoprivrednih  kultura.

Formiran je snežni pokrivač visine do 40 centimetara koji je pružao termičku izolaciju prezimljujućim usevima pri pojavi jakih prizemnih mrazeva, koji su obeležili početak sedmice.

Zahlađenje praćeno snegom je značajno za prezimljavanje ozimih useva. Pšenica i ječam koji su posejani u optimalnim i tolerantnim rokovima su se bokorili i dobro su pripremljeni za hladnoću.

Što se pšenice tiče, svaki bokor ima razvijena 3 lista, što znači da je ova kultura dobro pripremljena za hladne dane.

Temperature zemljišta na dubini čvora bokora su u većini mesta bile oko nule, tako da nema opasnosti od izmrzavanja.

Krajem sedmice došlo je do značajnog porasta temperature vazduha, što je dovelo do otapanja snega. Otapanjem snežnog pokrivača poboljšaće se zimska rezerva vlage u dubljim slojevima zemljišta.


Zbog ovakvih agrometeoroloških uslova svake godine u zimskom periodu, naročito kada su u pitanju jače zime sa snegom, divljač može oštetiti mlade voćnjake. U nedostatku druge hrane, mlade voćke u voćnjaku, ali i sadnice voćaka i šumskog drveća u rasadnicima izložene su mogućim štetama od strane zečeva, srna i ostale divljači.

Zečevi mogu ugroziti prvenstveno mlade voćke, jer još u ranu jesen, nakon opadanja lišća, počinju da glođu koru mladih voćaka i drugog drveća. Ovakva pojava naročito je izražena nakon što padne sneg i nestane druge hrane.

Visoka divljač, srne i jeleni, grizu mlade grančice i hrane se njima.


Stručnjaci savetuju redovan obilazak mladih voćnjaka i rasadnika.

Izvor: RHMZ


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica