VUČIKA – Neizostavni stanovnik bašte koji PRIRODNO poboljšava zemljište

VUČIKA – Neizostavni stanovnik bašte koji PRIRODNO poboljšava zemljište

Kako se gaji vučika: Neizostavni stanovnik bio bašte - © Pixabay

Vučika ili lupina je poreklom iz zapadnog dela Severne Amerike, a cenjena je zbog svojih prekrasnih cvetova, kao i zbog sposobnosti da povećava plodnost zemljišta.

Na korenu vučike su kvržice koje vezuju azot iz vazduha

Vučika je višegodišnja biljka i može da naraste do 120 cm, vrlo brzo pravi veći grm. Impresivni, veliki cvetovi mogu da budu bele, svetloplave, ljubičaste i ružičaste boje, a rastu u obliku sveće.

Ono što je interesantno je da koren vučike na sebi ima kvržice koje su sposobne da vezuju azot iz vazduha i na taj način obogaćuje zemljište i čini ga plodnijim.

Vučika može da se koristi kao zeleno đubrivo u bašti tako što se zaorava pre cvetanja. Njeno seme u mediteranskim zemljama koristi se za ishranu, a upotrebljava se i kao stočna hrana. Međutim, kod upotrebe za ljudsku i stočnu ishranu treba biti oprezan jer vučika sadrži alkaloide koji su otrovni, te je zapravo način termičke obrade semena jako važan proces kako bi se ova otrovna jedinjenja neutralisala.

VUČIKA - Neizostavni stanovnik bašte koji PRIRODNO poboljšava zemljište - © Pixabay

Vučika se seje u proleće ili u kasnu jesen

Ipak, ovde vučiku posmatramo kao korisnu biljku za zemljište bašte, odnosno kao prirodno đubrivo, što je osnovni razlog zbog koga treba da postane njen stanovnik.

Vučika može da se seje u proleće, od marta ili u kasnu jesen. Pre setve, seme je potrebno natopiti u mlakoj vodi i ostaviti 6-8 sati. Ona voli da raste na laganom peskovitom ili peskovito-ilovačastom zemljištu, dobro podnosi kisela tla i ne prija joj suša (posebno u vreme cvetanja), ali je zato veoma otporna na niske temperature.

Može da raste na osunčanoj ili poziciji u polu senci, a najbolje izgleda kada se sadi u skupovima. Pošto je reč o visokoj biljci, treba voditi računa da ne zakloni one manje. Ako se sadi više biljaka, razmak između njih treba da bude 45-50 cm. Cveta od juna do kraja jula, septembra.

Vučika se ne orezuje nakon 1. septembra

Vučika je vrlo lagana za uzgoj. Prihrana nije potrebna ukoliko se aplicira 3-5 cm malča i komposta. Što se tiče zalivanja, dok ne ojača potrebno je zalivati svaki dan, a kasnije na svakih 2-3 dana. Važno je pustiti da se zemlja osuši pre sledećeg zalivanja. Ukoliko je reč o ilovačastoj zemlji, ona duže zadržava vodu nego peskovita zemlja. Zaliva se oko korena, ne cela biljka.


Cveće koje je prezrelo treba pojedinačno odstranjivati ili može se pričekati da se završi period cvetanja i onda ukloniti cele stabljike sa cvetovima do dna biljke. Takođe, potrebno je uklanjati oštećene ili obolele listove.

Rezano cveće dugo ostaje sveže u buketima.

Kako orezivanje podstiče novi rast, biljka se ne orezuje nakon 1. septembra jer joj je potrebno da se pripremi za zimu. Može se ostaviti da prezimi, a nakon zime, u rano proleće pre nego što počne novi rast, treba iseći odrvenele delove na 10 cm iznad zemlje.


Izvor: My garden life

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica