Slovenija: Retko se krše pravila organske proizvodnje

Slovenija: Retko se krše pravila organske proizvodnje

Deset odsto poljoprivredne proizvodnje u Sloveniji su proizvodi organskog porekla. Proizvođači ih uglavnom prodaju direktno kupcima, dok se 20 odsto distribuira po prehrambenim lancima. Neodgovornih proizvođača nema, jer su kazne stroge za slučaj utvrđenih nepravilnosti.

O organskoj poljoprivredi u Sloveniji razgovarali smo sa dr Silvom Grobelnik-Mlakar sa Univerziteta u Mariboru. Ona poredi: „ Mi u Sloveniji nemamo velike komplekse i površine, kao vi u Vojvodini. Oko 85% naših površina uglavnom se ne koriste kao obradiva zemlja. Zato se i bavimo organskom proizvodnjom”.

„Proizvodnja je organizovana tako da organski proizvodi uglavnom idu za direktne prodajne kanale, na pijace, u markete i slično. Oni imaju svoje potrošače i sertifikat u koji kupci veruju. Imamo i sertifikacione organe koji kontorlišu ceo proces proizvodnje”, objašnjava Grobelnik-Mlakar.

Organski proizvodi - ©Agromedia 

Pretpostavljam da ne počiva sve samo na uzajamnom poverenju već da različite inspekcije ipak nekad uzimaju i uzorke?

Ako neki inspektor sumnja da nešto nije u redu, on naravno uzima uzorke.“

Ukoliko bi proizvođač napravio prekršaj izgubio bi sertifikat, što znači da bi izgubio i potrošače, ali i ugled i subvencije.

Šta bi se dogovodilo sa proizvođačima organske hrane ako bi napravili neki prekršaj?

Prvo, takav proizvođač bi izgubio sertifikat, što znači da bi izgubio i potrošače, ali i ugled i subvencije. Možda bi morao da plati i neke penale. Rizik je zaista veliki pa zato ni nema primera ljudi koji pokušavaju da prekrše zakone organske proizvodnje.“

Organski paradajz - ©Agromedia 

S obzirom na to da je čak 10% od ukupne poljoprivrede u Sloveniji organska poljoprivreda, da li to znači da ljudi pronalaze računicu u tom poslu?

Ja mislim da ti ljudi mogu da žive od svog rada. Uz to, imamo i subvencije koje nisu zanemarljive. U novom programu ruralnog razvoja, organska poljoprivreda čak će dobiti i samostalni status za subvencionisanje, što će biti podstrek da se ona razvija još više.

Koji su organski proizvodi najtraženiji na vašem tržištu?

Silva Grobelnik – Mlakar - ©Agromedia

Traži se povrće, traže se mleko i mlečni proizvodi, ali definitivno imamo dovoljno mesa. Povrća, sa druge strane, povrća imamo manje nego što nam treba. U trgovinama je samo oko 20% slovenskih organskih proizvoda.“

Kakve su cene organskih proizvoda u Sloveniji?

Zavisi o kakvom proizvodu je reč. Cena može biti ista, ali može biti čak i 100% viša u odnosu na proizvode koji nisu potekli iz organske proizvodnje.“

Sagovornik:
dr Silva Grobelnik-Mlakar, Univerzitet u Mariboru

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.