Korisni trikovi za baštovane: Kako da sa MANJE truda i novca postignete VIŠE

Korisni trikovi za baštovane: Kako da sa MANJE truda i novca postignete VIŠE

Ukoliko pametno ne raspoređujemo svoje vreme može se desiti da se osećamo izmoreno ili nezadovoljno, samo zato što smo se preopteretili u kratkom vremenskom periodu illi nismo stigli da uradimo ono što smo zamislili u našoj organskoj bašti. Srećom postoje trikovi koji nam mogu pomoći da postignemo više u našem vrtu za manje vremena, sa manje truda ili manje novca.

 Pametno organsko baštovanstvo: Uz ove trikove možete postići više za manje vremena - © Pixabay

1. Sadite seme u ljuskama od jaja

Kada skuvate jaje, oljuštite ga tako da vam ostane bar pola ljuske kao celina. Uživajte u svom kuvanom jajetu, a na ljusci koju ste sačuvali probušite rupicu na dnu.

Kada sakupite dovoljno ljuski od jaja, prokuvajte ih u vodi jedan minut da biste ih sterilisali, a zatim ostavite da se osuše. Napunite ih sa supstratom za seme, posadite seme i zalijte sa vodom.

Kada dođe vreme da svoju biljčicu presadite u baštu, malo smrskajte ljusku jajeta između prstiju kako bi korenje biljke moglo da prođe kroz nju u zemlju i posadite svoju sadnicu zajedno sa ljuskom.

Ljuska od jajeta će se razgraditi kako vaša biljka bude rasla i još će joj obezbediti vredne hranljive materije, kao što je kalcijum.

2. Napravite organsko đubrivo

Možda deluje nemoguće jer to nikada niste radili, ali je zapravo izuzetno lako. Stavite u blender koru od banane, ostatke kafe, nekoliko ljuski jajeta i nekoliko šoljica vode i to dobro izmiksujte.

Ako vam je smeša ostala zrnasta, razdredite je sa još vode, a koristite svežu smešu za prihranu vaših biljaka, posebno onih za koje važi da mnogo jedu kao što su tikve, bundeve, paradajz i pasulj.

3. Pojednostavite održavanje alata

Pomešajte pesak sa biljnim uljem i napunite neki stari lonac. U njega stavite sve one male alatke koje koristite u bašti: ručne lopatice, grabuljice, noževe i sve što je od metala. Naravno, treba prethodno dobro da ih očistite od zemlje, a kad ste ih smestili u lonac,odložite ih da u  tome stoje do sledeće upotrebe.


Abrazivan pesak će pomoći da oštrice alata ostanu čiste, a ulje će štiti od rđe.

4. Napravite organski herbicid

Da biste se efikasno borili protiv korova možete unapred da pripremite vašu mešavinu. Uzmite pola litra alkoholnog sirćeta, dodajte dve kašike soli i jednu kašičicu soka od limuna. Malo promućkajte, prespite u bocu sa sprejem i obavezno sa rukavicama isprskajte korov jednog suvog i sunčanog dana. Vodite računa samo da ne prskate korov koji je blizu primarnih biljaka jer ćete sa ovom smešom i njih ubiti. Taj korov ipak morate da počupate ručno.

Izvor: Mother Earth News


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica