Kakva je perspektiva organske proizvodnje u Srbiji?

Kakva je perspektiva organske proizvodnje u Srbiji?

Organska proizvodnja je česta tema u medijima, kao i naučne i stručne javnosti. Sve više je onih koji u ovom načinu proizvodnje prepoznaju način života. Pozitivne tendencije u površinama i broju proizvođača organskih proizvoda u našoj zemlji svakako postoje, ali kada se analiziraju zvanični podaci, može se konstatovati da je Srbija tek na začetku. Naš sagovornik Mirko Vlček iz sela Pivnice ispričao nam je kako je odlučio da se bavi organskom proizvodnjom i koje su njene karakteristike.

Organska hrana Pivnice © Foto: Mirko Vlček

Ljubav prema prirodi motiv za bavljenje organskom proizvodnjom

Mirko Vlček iz sela Pivnice kod Bačke Palanke na organsku proizvodnju se odlučio nakon završetka studija na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Kaže da se za ovu proizvodnju lako odlučio jer je preovladala ljubav prema prirodi.
 

Organska proizvodnja u plastenicima © Foto: Mirko Vlček

Oduvek sam voleo prirodu i bio sam vrlo netrpeljiv kada sam video da se ista uništava. Tako sam rođen. Kada sam ramišljao zajedno sa svojim drugarima čime bismo mogli da se bavimo nakon završetka studija, prvi put smo se susreli sa idejom o organskoj proizvodnji hrane. Odmah smo pristupili analizi te ideje kao mogućnosti našeg budućeg angažmana. Ubrzo smo ustanovili da je to biznis kao i svaki drugi. Ujedno je prevagnula i naša ljubav prema prirodi”, objašnjava Mirko.

 

Organska proizvodnja u Srbiji je tek na začetku

Prema podacima Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u našoj zemlji postoje 293 sertifikovana proizvođača organskih proizvoda. Ukupna površina na kojoj je zasnovana organska proizvodnja iznosi 9.547,82 ha, od kojih je 68% na području Vojvodine. U organskom sistemu proizvodnje na datoj površini najzastupljenije su žitarice (35%), voće (28%), industrijsko bilje (15%), krmno bilje (15%), povrće (2%), lekovito i aromatično bilje (1%), ostalo (4%). Brojno stanje stoke u organskom sistemu proizvodnje je izuzetno skromno (Tabela).

 

Tabela: Organska stočarska proizvodnja u Republici Srbiji (2013. godina)


Organska stočarska proizvodnja u Srbiji - tabela

Izvor: Organska proizvodnja u Srbiji 2014.

Organska proizvodnja predstavlja zapravo stil života prilagođen očuvanju prirode, pa se kao najčešći motiv zbog kojeg su se proizvođači odlučili na ovu vrstu proizvodnje upravo ističe očuvanje životne sredine, kao i proizvodnja zdrave hrane za svoju porodicu.


 

Udruživanjem proizvođača do zajedničkih ciljeva

U organskoj, kao i u klasičnoj poljoprivrednoj proizvodnji jako je bitno udruživanje proizvođača. Na sreću, proizvođači organskih proizvoda su to na vreme prepoznali: „Udruživanje i povezivanje, kao u svakom poslu, tako i u ovom biznisu je jako bitno, pa čak i presudno. Svet organske proizvodnje u Srbiji je vrlo mali i svi se znamo, družimo se i razmenjujemo znanja i iskustva, što je vrlo značajno s obzirom da je ova grana u povoju.”
 


Organsko povrće na pijaci © Foto: Mirko Vlček

Naš sagovornik smatra da organska poljoprivredna proizvodnja nije prepoznata kao šansa za razvoj Srbije, ali da bez obzira na to postoje odlični uslovi na tržištu: „Na tržištu postoji još uvek dosta prostora tako da se svi ti nedostaci nadoknađuju. Cene koje se ostvaruju sve to pokrivaju”, objašnjava na kraju razgovora Mirko.

 

Sagovornik: Mirko Vlček iz sela Pivnice

Foto: Mirko Vlček

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica