Kako se rešiti leptira kupusara u organskoj bašti

Kako se rešiti leptira kupusara u organskoj bašti

Jun je period kada se u vrtu nalaze rane kupusnjače – kupus, karfiol, kelj ili kelraba. U istom periodu se obavlja rasadjivanje jesenjih – kasnih kupusnjača koje će čekati kasnu jesenju berbu. Gajenje ovih povrtarskih vrsta se odnosi u najvećoj meri na redovno i obilno zalivanje, međurednu obradu ali i na kontrolu štetočina.

Kupus - © Pixabay

Problemi u gajenju kupusnjača

Kupusnjače mogu biti oštećene puževima ili pticama koje često oštete mlade biljke. Na meti štetočina nalaze se listovi ali nije retko da bude zahvaćena cela biljka. Takođe krice ili podzemni insekti mogu oštetiti koren i tada biljke brzo stradaju na vrelom suncu. Najčešći problem stvaraju insekti, bilo da su u pitanju kolonije lisnih vaši, druge vrste insekata, ili da su u pitanju gusenice.

Kako pepoznati štetu

Jedna od najčešćih štetočina je gusenica leptira kupusara. Ova gusenica je svetlo zelene boje, do plavičasto sive, što joj omogućava savršeno uklapanje sa bojom liske kupusa i time je ona potpuno kamuflirana. Period od trenutka kada se izleže i počne da se hrani, je tri nedelje i tada pravi štetu jedući listove biljke kupusa i to postepeno. Početak je oštećenje koje nastaje obodom lista i vremenom se to oštećenje širi ka dnu liske ili do jakih nerava odnosno rebara. Napredovanje štete koju izazivaju insekti – mlade gusenice leptira kupusara u početku deluje bezazleno, ali kako vreme protiče i gusenice rastu, šteta velikom brzinom napreduje, tako da mlade biljke mogu da ostanu bez lista za dan ili dva.

Ko pravi probleme

Odrasli insekti leptira kupusara  (Pieis brassiceae) pojavljuju se tokom aprila meseca i nakon toga su u manjem ili većem broju prisutni do setembra. U ovom periodu, možemo primetiti krupne leptire, čija su kila bele, svetlo žute i krem boje sa crnom pegom ili tamnim obodom dela krila. Leptir polaže jaja na biljke kupusnjače gde se legu zelene tanke gusenice koje brzo napreduju i vremenom dostignu 4 do 6cm. Od izleganja jaja do kraja hranjenja gusenice i pretvaranje u leptira, prođe oko mesec dana.

Leptir kupusar - © Pixabay

Načini suzbijanja

Ako se isključi upotreba pesticida i drugih otrova, onda se organske mere borbe mogu svesti na dve etape:


  • preventiva – biljke saditi na uske leje koje možemo pekriti mrežama ili agrotekstilom, koji će poput ćebeta čuvati biljke, i time sprečiti poleganje jaja.
  • Postavljanje rasterivača – vestačke leptire napravljene od plasticnog papira na tankoj zici, u velikom broju koji će se na vetru pomerati i zbunjivati leptire koji će otići jer je teritorija već zauzeta.
  • Svake nedelje pomalo poprašiti biljke – pepelom od drveta, koji će se delimično zadržavati na liskama kupusnjača. Pepeo nije štetan i ne stvara probleme biljci, a leptiri neće plagati jaja na tako tretiran list, a ni gusenice neće želeti da se hane na ovakvoj biljci
  • Rastvor vode i ulja drveta Nim, koristi se kao organski insekticid i može štititi biljke od insekata koji se hrane listovima
  • Sok napavljen od izmiksanog lista peršuna ili celera se može koristiti za prskanje biljaka. Ovo je repelentno sredstvo i ima dobar rezultat ali se mora ponavljati bar jednom nedeljno.

Savet stručnjaka

Ako odlučite da organski prskate bilo kojim sredstvom kupusnjače, primetićete da kapljice spadaju sa listova, te se preparat gubi na zemlji, a biljka ostaje nezaštićena. Svaki put dodajte okvašivač, koji će omogućiti zadržavanje kapljica tečnosti na listovima. Koristite mleko ili pivo u količini 2dl na 10l vode.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica