Ideje za pokretanje biznisa u organskoj proizvodnji

Ideje za pokretanje biznisa u organskoj proizvodnji

Mnogim poljoprivrednim proizvođačima poznato je da postoji veliki broj oblasti i prilika da pokrenete svoj agrobiznis. Put od hobija do unosnog biznisa, nije lak posebno ako se bavite organskom proizvodnjom. Međutim uz kvalitetnu ideju i upornost mnogima je to pošlo za rukom. Vi koji još uvek niste odlučili kojom vrstom organske proizvodnje biste želili da se bavite nudimo nekoliko ideja koje bi mogle da prerastu u profitabilan posao.

Prodaja organskih proizvoda - © Pixabay

Izvoz organske hrane lagano raste, a 2016. godine iznosio je 47 miliona dolara. Kada je u pitajnu organska proizvodnja jako je bitno da se dođe do svetski priznatih sertifikata jer na taj način, vaši proizvodi dobijaju na vrednosti i sa njima imate jedan od preduslova za izvoz proizvoda. Stiče se utisak da je organska proizvodnja, usko vezana za (ne)korišćenje pesticida. Zato je veoma važno da pre nego što se odlučite saznate kako da dođete do sertifikata u organskoj proizvodnji i šta vam je sve potrebno za  realiaciju.

Pre svega organska proizvodnja predstavlja princip, i celu ideju gajenja i nege biljaka i životinja bez veštačkih tvorevina. Naravno u krajnjoj liniji ovako proizvedena hrana je zdravija, ali je skuplja i prinosi su manji od konvencionalne proizvodnje. Sa obzirom da je potražnja za organskim proizvodima u našoj zemlji sve veća, organska proizvodnja ili poslovi vezani za organsku proizvodnju mogu da budu veoma profitabilni.

Organska proizvodnja mleka

U pitanju je organska farma gde se odvijaju samo prirodni procesi i koristi organska hrana. Najčešće se grla hrane pašom na organskim pašnjacima.

Organska proizvodnja jaja

Jaja proizvedena na ovaj način imaju veće nutritivne vrednosti i zdravija su od onih proizvedenih na druge načine. Koke moraju da imaju dovoljno prostora, da šetaju napolju i da se prirodno hrane. U svetu čak postoji trend da se gaje vegeterijanska jaja, međutim ko poznaje kako se kokoške hrane zna da ovo nije u potpunosti ostvarivo.

Organski proizvodi - © Pixabay

Organska proizvodnja ribe

U organskoj proizvodnji jako je bitno da nema pesticida, i da voda koja se koristi za ribnjak bude hemijski ispravna i bez tragova pesticida što ponekad nije lako izvesti. Naravno i hrana mora biti organskog porekla.

Preprodaja organskih proizvoda

Bilo da imate svoje proizvode, ili kupujete od drugih, posredovanje u prodaji organskih proizvoda može da bude interesantno na tržištima, na kojima ovakav način proizvodnje, distribucije i prodaje nije dovoljno razvijen.


Organska pijaca

Takođe prodaja organskih proizvoda mušterijama može biti unosna i zanimljiva poslovna ideja.

Proizvodnja ogranske hrane za stoku

Sa obzirom da organski proizvođači stoke moraju da koriste organsku stočnu hranu, a to predstavlja poslovnu priliku da proizvodite i prodajete ove proizvode.

Organsko voćarstvo - © Pixabay


Pružanje usluga organskog baštovanstva

Dobar predlog je da, svoje iskustvo i znanje iskoristite da gajite organske proizvode za druga lica.

Savetnik organskim proizvođačima

Ako imate veliko iskustvo u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, možete da savetujete druge proizvođače koji se već bave organskom proizvodnjom ili žele da pređu na organski uzgoj.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica