Svet poljoprivrede Prodavnica

Ojačajte imuni sistem uz ovih 5 LEKOVITIH BILJAKA I ZAČINA

Postoji potpuno prirodan način da ojačate svoj organizam tokom ovog hladnijeg perioda. Evo koje biljke nam pomažu u borbi protiv virusa, upala i infekcija.

lekovito-biljeSok od zove - ©Pixabay

Đumbir

Ova biljka potiče iz Azije, a uzgaja se širom planete. Đumbir sadrži određene supstance koje se efikasno bore protiv prehlade. Pomaže u suzbijanju kašlja i smiruje upale grla. Pored toga, pomaže u ublažavanju bolova.

Kurkuma

Takođe iz Azije, Kurkuma se više od 4000 godina koristi u lekovite svrhe. Tako se u indijskoj kulturi smatra svetim začinom, i upotrebljava se za lečenje rana, odbijanje insekata, ublažavanje upala. Njen aktivan sastojak, koji joj pruža prepoznatljivu narandžastu boju, pomaže protiv infekcija i poboljšava opšte zdravlje.

Jednostavno, bilo da je sušena ili sveža – kurkuma je odličan „booster“ za imunitet.

Beli luk

Ova nama dobro poznata namirnica je stalni član mnogih jela. A osim što doprinosi ukusu, i te kako čini i za naše zdravlje. Koristi se širom sveta, još od vremena drevnih civilizacija.

Jedno od njegovih jedinjena – alicin, ima moćna antibakterijska i anti-gljivična svojstva. Naučna istraživanja dokazala su da beli luk pomaže i u sprečavanju prehlade i brojnih infekcija. Međutim, imajte u vidu da se ova osobina belog luka gubi pri obradi na visokim temperaturama.

Cimet

Najčešće ga koristimo u kombinaciji sa dezertima, pa ga možda i ne povezujemo uvek sa njegovim lekovitim svojstvima. Ipak, cimet ima antibakterijska dejstva i bogat je antioksidansima. Samim tim, jača imunitet i utiče na bolje varenje.

Zova

Zovu ili bazgu zbog njenih jakih pozitivnih uticaja na imuni sistem nazivaju čudom prirode. Ipak, treba biti oprezan pri obradi ove biljke, jer stabljike, semenke, lišće i korenje zove može biti otrovno za ljude. Sa druge strane, plod sadrži jedinjenja koja podržavaju snagu imunog sistema. Pa konzumiranje soka ili čaja od zove može skratiti trajanje virusa, prehlade ili gripa.

Izvor: OneGreenPlanet

Komentari